Na vsebino

Belokranjski veterani v prestolnici

Belokranjski veterani se vsak konec poletja odpravimo na ekskurzijo oziroma izlet po domovini. Letos smo za cilj izbrali državno prestolnico Ljubljano, ki jo večina pozna le v povezavi z obveznostmi, ki jih moramo občasno tam opraviti.

V lepem poletnem jutru se nas je kar oseminsedemdeset veteranov in družinskih članov z dvema avtobusoma odpravilo čez Gorjance. Po obveznem postanku za malico in kavo v Podsmreki pri Višnji Gori smo potovanje nadaljevali do ljubljanskih Poljan.

S poučnim vodenjem dveh vodičev smo si ogledali center prestolnice, in sicer: tržnico, Plečnikove stvaritve, mostove čez Ljubljanico, stolnico in mestno hišo. Nato je sledil še ogled glavnega mesta z ladjico po Ljubljanici.

V nadaljevanju smo se z vzpenjačo povzpeli na ljubljanski grad, nekateri pa so se po strmih stopnicah povzpeli še na grajski stolp, odkoder je bil pogled na Ljubljano in njeno širšo okolico resnično čudovit.

Ogledali smo si še živalski vrt v Ljubljani, pod Rožnikom.

Dan se je prevesil v pozni popoldan, zato smo se odpeljali v ljubljanske Moste, kjer smo se »utaborili« v »belokranjski« gostilni Breza. Ob okusnem kosilu in kozarčku je beseda še hitreje stekla, pozdravil pa nas je tudi predsednik iz Ljubljane, društva Bela krajina, g. Tone Grahek.

Prišel je čas za odhod v Belo krajino, kjer smo se spotoma ustavili še na »Prepihu«, nato pa sta nas šoferja varno odpeljala proti domu. Skupno smo ugotovili, da je bil izlet zanimiv in prijeten ter da je tako druženje veteranov in svojcev zelo dobrodošlo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj