Na vsebino

Božič v Krajinskem parku Kolpa

»Kakovo je vreme na Božič, takovo bo poklje se leto«, adlešički pregovor ... Prebudili smo se v sončno božično jutro (vsaj v Beli krajini je danes tako) in bomo praznik večinoma preživeli v krogu družine. Dela smo kolikor je bilo mogoče opravili pred svetim večerom, danes pa le najnujnejše: oskrba živali in dela nujnih služb.

V Krajinskem parku Kolpa je živih še veliko navad in običajev, povezanih s temi prazničnimi dnevi, še več pa jih imamo »na zalogi« kot spomin, saj so se uporabljale še pred nekaj desetletji. Kako je danes in kako je bilo nekoč na tak dan smo pokazali v Šokčevem dvoru, domačiji-muzeju v Žuničih.

Postavljanje jaslic, božičnega drevesa, urejanje hiše, peka božičnika, spravljanje pomembnih rekvizitov pod prt mize v prvi hiži, odhod k živini in polnočka. Gospodinje so na božični večer spekle poseben svečan kruh – poprtnik ali božičnik. Tega je zjutraj 1. januarja dobila živina in družina – da bi bili vsi zdravi. Kos božičnika se spravi in nese tudi v vinograd na dan sv. Vincenca, ko se obreže prva trta. Tudi sicer se ta kruh ali drobtine skrbno čuvajo za pomembne posege pri zdravljenju živali.

Preden gremo k polnočki (polnočni maši) naredimo doma več stvari:

- Na prt damo nekaj denarja – in potem nam ga – če je vse prav ne bo manjkalo vse leto.

- Pod prt damo nož in ko pridemo od maše ga shranimo in se z njim pokrižamo če imamo težave z bezgavkami – takoj nam bo odleglo

- Pod prt damo tudi brus (oslo). Z njim se križamo če imamo težave z vidom ali ječmen v očesu – mahoma se pozdravimo

- Pod prt damo še različna semena (pšenico, rž, ječmen, koruzo, ajdo, proso…), ki imajo zdravilno moč in pridelek bo tudi dober

Vinogradništvo je pomembna dejavnost in če želimo izvedeti kje bo prihodnje leto klestila toča, damo pod prt tri kupčke grobe morske soli. Vsakemu kupčku določimo ime fare (naše in sosednjih). Ko se vrnemo od polnočke preverimo, če se je kateri kupček stopil – tam bo prihodnje leto toča naredila škodo.

In še veliko je teh starih običajev in vraž.

V nedeljo, 24. decembra, je bil na prvem programu TV Slovenija v oddaji Obzorja duha tudi prispevek o praznovanju božiča v Beli krajini. Poleg sodelavcev KP Kolpa: Bernarda, Tončka, Nuša, Ajla, Izabel, Katarina, Marija, Urška, Boris je sodelovala tudi družina Brozovič iz Sečjega sela. Prispevek si lahko ogledate na MMC RTV Slovenija TUKAJ (od 11.51 dalje).

Krajši prispevek o Belokranjskih navadah praznovanja božiča pa lahko pogledate v Dnevniku TV Slovenija 24. decembra: TUKAJ (od cca 10 minute naprej).

»Na Božič ne jej jabolk, da ne dobiš lišaja«, Adlešički pregovor.

Vir: KP Kolpa, RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj