Na vsebino

Božiček za en dan in Tretja generacija

Poleg že uveljavljenih nalog, povezanih z ukrepi zaradi covida-19, ki jih z našimi prostovoljci opravljamo ves čas epidemije, bi vas radi spomnili na dve akciji, ki jih v kratkem pripravljamo v našem območnem združenju; akcijo Božiček za en dan in akcijo Tretja generacija.

Najprej pa nekaj besed o dejavnostih, ki so zaznamovale minuli teden. Ob uveljavitvi strožjih ukrepov covid -19 je vse več ljudi doma, bodisi da opravljajo delo od doma ali pa so začasno izgubili delo. Predvsem izguba službe in negotovosti o vrnitvi v službo je razlog za naraščanje števila prosilcev po materialni in finančni pomoči. V porastu pa so tudi dnevni klici občanov za pogovor, številna vprašanja, kaj lahko, česa, prisotna pa je tudi občutek tesnobe in osamljenosti.

V odziv na prošnjo po računalnikih smo pred dnevi dobili donacijo treh računalnikov, ki smo jih že predali učencem, da lahko spremljajo obvezen pouk na daljavo. Še vedno pa bi potrebovali vsaj dva računalnika.

V tem tednu zaključujemo razvoz donacije mlečnih izdelkov za družine predšolskih otrok.

Še vedno v ospredje postavljamo skrb za preprečevanje virusa covid-19 in se vključujemo v naloge in dejavnosti v obliki pomoči ljudem na terenu.

Naše naloge na terenu obsegajo:

- dnevni razvoz kosil za učence in dijake

- dovoz prehrambnih artiklov iz trgovine

- razvoz prehrambnih paketov našim prejemnikom

- usluge prevoza po nujnih opravilih (pošta, banka, lekarna…)

- pomoč prek razgovora po telefonu

- pripravljenost za pomoč v DSO in v zdravstvenih ustanovah

Leto je naokoli in čas je za akcijo Božiček za en dan. Letošnja bo že deveta zapored in zaradi vseh nepredvidljivih razmer in izzivov morda še toliko bolj pomembna. Stiska je velika in je marsikje povsem nepričakovano potrkala na vrata. Zato poskrbimo, da bodo vsaj prihajajoči prazniki čim bolj brezskrbni.
Akcija Božiček za en dan

Akcija Božiček za en dan je popolnoma neprofiten projekt, izpeljan v celoti s strani prostovoljcev. Za projektom stoji Zavod 364 in skupina posameznikov, ki iz želje po ustvarjanju dobrega v svetu projekt vodi in v njem sodeluje na vseh nivojih.

Božiček za en dan je gibanje, ki s pravo mešanico ustvarjalnosti in humanosti ljudem nudi priložnost razdajanja. S kreativnostjo zapakirana škatla polna ljubezni in dobrote, malim nadobudnežem pričara nasmeh na obraz. Majhna škatla za VELIK nasmeh!

Akcija je nastala na pobudo in pod vodstvom Savine Goličnik, ko je na humanitarni odpravi v Južnoafriški republiki odkrila projekt Santa’s Shoebox in ga ob vrnitvi v domovino leta 2012 prvič izvedla kar iz dnevne sobe in prtljažnika osebnega avtomobila.

»Samo s pomočjo prijateljev nam je tako že prvo leto uspeli obdariti 225 otrok. Akcija je iz leta v leto rasla, že takoj naslednje leto smo s pomočjo vas, Božičkov, uspeli obdariti več kot 3.700 otrok, število Božičkov in obdarovanih pa še vsako leto narašča. V letu 2016 smo akcijo razširili še na socialno šibkejše starostnike, akcija pa je bila precej odmevna tudi na socialnih omrežjih in v medijih. V lanskem letu smo tako obdarili že več kot 12.000 otrok in starostnikov. V vseh letih skupaj smo podarili že več kot 65.000 vaših skrbno pripravljenih daril,« je o akciji zapisala Savina.

Rdeči križ Metlika je k akciji Božiček za en dan pristopil pred šestimi leti. Do danes smo s pomočjo omenjene akcije razveselili 1200 otrok. Letos prvič pa bomo v sklopu akcije obdarili tudi starejše občane, stare do 80 let.

Ključni del projekta predstavljajo tudi zbirna mesta, ki so velikokrat edina vez Božičkov s projektom. Prvič letos bo zbirno mesto za Božičkova darila v Beli krajini, in sicer na sedežu Rdečega križa Metlika, v stavbi gasilskega doma Metlika na naslovu; Črnomaljska cesta 3, 8330 Metlika.

Naša največja nagrada so vsekakor nasmejana lica in razigrana otroška srca, a včasih je vseeno lepo prejeti tudi kakšno dodatno potrditev za ves vloženi trud in delo. Božiček za en dan je projekt vseh dobrosrčnih ljudi, zato to priznanje pripada vsem, ki ste v vseh teh letih kakorkoli pripomogli k uspešnosti projekta.

Tretja generacija: gre za tradicionalen program obiskov, pomoč, srečanja, pomoč in podobno, ki je namenjen starejšim občanom. Oblikujemo mrežo uporabnikov stalne in občasne pomoči. Pomoč je odvisna od trenutne stiske in težave, oblika pomoči pa je prilagojena glede na dejanske potrebe posameznika. Osnovni cilj je zmanjševanje socialne izključenosti.

Vsako leto pred novim letom obiščemo starejše občane stare 80 let in več z namenom, da niso pozabljeni, s pogovorom jim polepšamo in popestrimo vsakdan. Obiskali ji bomo cca 560 oseb. Upoštevali bomo vsa navodila in trenutno veljavne ukrepe Covid-19.

Načrtovane naloge v decembru

- delitev prehrambnih paketov za naše prejemnike

- izdelava in priprava čestitk za starejše občane

- priprava daril za starejše

- izvedba akcije Božiček za en dan

- obiski, program tretja generacija.

Letošnji praznični december bo zagotovo edinstven. Prinaša nam nove izzive, kar pa ne pomeni, da ne moremo sebi in drugemu narediti dobrega razpoloženja, ki smo ga bili vajeni prejšnja leta.

Dobri možje smo lahko tudi mi in se z majhno pozornostjo lahko spomnimo na otroke, starejše… in imamo vsi lepe praznike.

Hvala vsem donatorjem za materialno in finančno pomoč v prid pomoči potrebnim in v želji dobrega sodelovanja tudi v naprej.

Prihajamo v mesec december, mesec lepih želja in drobnih pozornosti. Bodimo humani in pomislimo na šibke in ranljive skupine. Ostanimo zdravi.

Vir: Rdeči križ Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj