Na vsebino

Včeraj 470 potrjenih okužb na novi koronavirus in 45 umrlih

Včeraj so med 1742 testi na novi koronavirus odkrili 470 pozitivnih izvidov ali skoraj 27 odstotkov. 45 bolnikov je umrlo. "Trenutno smo na visokem platoju, bistvenega umirjanja števila okužb ni," poudarja infektologinja Mateja Logar.

Prve najnovejše podatke so objavili pri sledilniku za covid-19, vlada pa je sporočila, da je v bolnišnici 1292 bolnikov s covidom-19, 201 se zdravi na oddelku za intenzivno terapijo. V nedeljo jih je iz bolnišnice v domačo oskrbo odšlo 29. Bitko za življenje je izgubilo 45 bolnikov z novo koronavirusno boleznijo.

"Epidemije se bistveno še ne umirja. Nihamo na platoju, težko pričakovanega upada še kar ni, zdi pa se, da se razmere ne poslabšujejo. Vse to kaže, da je virusa še zlasti na delovnih mestih še vedno več, kot pa ga uspemo identificirati oz. potrditi, zato se število okužb ne zmanjšuje," je ob tem povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Po kaicnovih besedah so po potrjenih okužbah v nedeljo izstopale občine Lendava (29 okužb) Laško (14), Kamnik (12) in Šentjur (11).

Podatki iz domov za starostnike kažejo, da se je število okuženih povečalo za 96. Aktivno okuženih je 2643, skupaj pa v drugem valu še bistveno več: do zdaj jih je zbolelo 4782.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so sicer v Sloveniji do zdaj skupaj potrdili 65.778 primerov okužbe z novim koronavirusom, trenutno pa je aktivnih 20.123 primerov, štirje več kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev tako ostaja enaka, in sicer 960.

"Ukrepi se še vedno ne izvajajo ustrezno"

Infektologinja Mateja Logar iz ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra je v oddaji Dobro jutro poudarila, da je bilo zniževanje števila okuženih lažje v spomladanskih mesecih, medtem ko imamo v populaciji zdaj veliko okuženih in gre vse skupaj počasneje. Ker se virus izloča že dan ali dva prej, preden dobimo bolezenske znake, se okužba hitro širi tudi v delovnih okoljih. "Sodelavcem pogosto tudi ne povedo, da so zboleli, zato tisti, ki so v tesnem stiku, ne gredo v karanteno. To je nov potencialni izvor okužbe."

Prav tako je opozorila, da se ukrepi še vedno ne izvajajo ustrezno. "Dodatne omejitve niso potrebne, če bomo upoštevali vse, kar je trenutno predpisano," je poudarila. Kdaj pa bo lahko omejitev manj? "Takrat, ko bomo imeli na krivulji trend navzdol. Trenutno smo na visokem platoju, bistvenega umirjanja števila okužb ni."

Odpiranje šol še ni mogoče

Zato po njenem mnenju tudi še ni mogoče govoriti o odpiranju šol. Ko se bo gibanje okužb obrnilo navzdol, pa bi lahko šole odpirali postopoma – najprej prvo triado, delitev razredov in nošenje mask med poukom. "Trenutne številke govorijo, da bo zelo verjetno treba podaljšati ukrepe in s tem tudi šolanje od doma," je še dodala.

Testiranje zdravstvenih delavcev

V bolnišnicah, zdravstvenih domovih in pri koncesionarjih danes začenjajo testiranje vseh zdravstvenih delavcev. Testirali bodo enkrat na teden, in sicer najprej na oddelkih, kjer se bo pojavila okužba, najpozneje do 7. decembra pa mora biti testiranje vseh uvedeno v celoti. Hitri testi sicer niso tako zanesljivi kot PCR-testi, imajo pa to prednost, da se rezultat pokaže že v petnajstih minutah.

Razkuževanje embalaže iz trgovine ni potrebno

Marsikdo se sprašuje, ali lahko novi koronavirus v dom prinese z izdelki iz trgovine. A na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so za STA povedali, da razkuževanje embalaže po prihodu iz trgovine ni potrebno, saj trenutno ni zanesljivih dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom lahko prenašala s hrano ali embalažo. Raje dosledno umivajmo roke – umivanje z milom in toplo vodo mora trajati vsaj 20 sekund, nato pa je treba roke osušiti s čisto brisačo.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj