Na vsebino

Bratušek: Gradnja etape Metlika prednostno

Alenka Bratušek. Foto: Bor Slana/STA
Alenka Bratušek. Foto: Bor Slana/STA

Kandidatka za ministrico za infrastrukturo Alenka Bratušek je uspešno prestala zaslišanje pred odborom DZ za infrastrukturo. Da je bila njena predstavitev ustrezna, je glasovalo devet poslancev, pet jih je bilo proti. Bratušek je sicer med cilji, ki jim bo sledila kot ministrica, izpostavila varno, zeleno in digitalno.

Bratušek, ki je ministrstvo za infrastrukturo že vodila med letoma 2018 in 2020, se je v predstavitvi pred matičnim parlamentarnim odborom osredotočila na večje infrastrukturne naložbe v prihodnjih letih, pri čemer je izpostavila trajnostno noto.

»Če želimo govoriti o zelenem, je treba dati prioriteto železnicam,« je med drugim izpostavila in napovedala dvotirnost več železniških povezav. Poudarila je tudi vlaganja v kolesarsko infrastrukturo. Med tremi največjimi infrastrukturnimi projekti je poleg novega ljubljanskega potniškega centra izpostavila še drugi železniški tir med Divačo in Koprom ter tretjo razvojno os.

Na južnem delu je tretja razvojna os razdeljena na dva odseka. Prvi je načrtovan od priključka avtoceste A2 Novo mesto vzhod do priključka Osredek v bližini kompleksa Revoz. Odsek je dolg pet kilometrov, vključno s Šentjoško cesto do Belokranjske ceste, in od priključka Osredek skozi Gorjance do priključka Maline, v dolžini 12,4 kilometra. Na drugem odseku je predvidena gradnja hitre ceste od priključka Maline do mednarodnega mejnega prehoda Metlika v dolžini 10,5 kilometra in od Gradnika do Črnomlja jug v dolžini 20 kilometrov.

Za odsek od priključka Novo mesto do priključka Osredek še niso končani vsi postopki glede pravnomočnosti gradbenega dovoljenja, so pa že izvedli nekatere postopke glede izbire izvajalca del. Začetek del v dolžini petih kilometrov je napovedan že za letos. Etapa do Revoza je po cenah iz let od 2018 do 2020 ocenjena na 109 milijonov evrov.

Gradnja etape Metlika prednostno

Za tretjo in četrto etapo od Osredka do Malin v dolžini slabih 13 kilometrov je po besedah Bratuškove v izdelavi projektna dokumentacija. Izvajajo se geološke, geomehanske in druge raziskave ter pridobivajo tudi že zemljišča. Gradnja do Malin je po navedbah Darsa predvidena od leta 2024 do 2028, vredna pa je okrog 350 milijonov evrov.

Za odsek od Malin do mejnega prehoda Metlika in priključka Črnomelj – jug je projekt še v fazi projektiranja ter usklajevanja glede trase. Po besedah Bratuškove se prednostno dela na povezavi Metlika – sever in mejni prehod. »Vsi se spomnimo, kakšno stanje je bilo poleti na teh cestah. Želimo, da bi se gradnja lahko začela proti koncu leta 2024,« je povedala kandidatka za ministrico za infrastrukturo.

Izpostavila je tudi področje letalstva in med drugim napovedala interventni zakon, s katerim bi omogočili subvencioniranje potnikov na destinacijah, ki jih bodo z ministrstvom za gospodarstvo določili kot ključne. Sprejetje interventnega zakona Bratušek pričakuje v kratkem, saj želijo s spodbudami ujeti poletno sezono, ki se začne konec marca.

V okviru ministrstva po njenih besedah deluje tudi delovna skupina, ki ugotavlja upravičenost ustanovitve nove letalske družbe.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj