Na vsebino

Brazilci dodali eksotiko vrhunskemu folklornemu dogajanju na sobotnem večeru Jurjevanja v Beli krajini

Polna Jurjevanjska draga obiskovalcev v večernem delu festivala je ponovno pričarala vzdušje, kot je bilo za Jurjevanje značilno še pred pandemijo.

Za uvod večera so gledalci prisostvovali osrednji občinski prireditvi v počastitev dneva državnosti. Prisotni so bili gosti: svetnik v Državnem svetu Republike Slovenije, Samer Khalil; župan Občine Črnomelj, Andrej Kavšek; častni občan občine Črnomelj, Jože Strmec; predstavniki Zveze vojnih veteranov Slovenije, Policijskega veteranskega društva Sever, Zveze častnikov Slovenije, predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB, predstavniki Slovenske vojske in policije ter drugi predstavniki političnega, družbenega in kulturnega življenja. Slavnostni govornik je bil Andrej Kavšek, župan Občine Črnomelj, ki je med drugim poudaril pomen povezovanja in sodelovanja ter čestital vsem občanom za državni praznik. Za kulturni program je poskrbela Mladinska vokalne skupine Vivace, Glasbene šole Črnomelj, z zborovodkinjo Judito Ilenič, ki so zapele nekaj domoljubnih pesmi in Citroprekljarke Folklorne skupine Dragatuš. Prireditev je povezovala Sabina Gosenca.

Uvod v folklorni večerni nastop »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo…« je odprt slavnostni mimohod nastopajočih folklornih skupin v povorki. V večernem programu je nastopilo 7 folklornih skupin. V kakovostnih in atraktivnih nastopih smo lahko videli nastopiti naslednje folklorne skupine:

  • Folklorna skupina FLOR RIBEIRINHA iz Brazilije. Skupino je leta 1993 ustanovil Domingas Leonor, v skupnosti São Gonçalo Beira Rio, ki se nahaja na levem bregu reke Cuiabá v brazilski državi Mato Grosso. Negujejo tradicijo siriri plesa, tipičnega za zvezno državo Mato Grosso. Siriri je ljudski, predvsem izrazni ples iz srednjezahodne regije Brazilije. Več kot 200 let stara kultura odraža brazilsko večkulturnost oblikovano s strani Indijcev, temnopoltih, Portugalcev in Špancev.
  • Folklorna skupina KUD Merak Črnomelj. Je ped tremi leti začela kot podružnica KUD Sevdah Ljubljana, a že istega leta postala samostojno društvo, ki šteje že 40 članov. S plesnim delom predstavljajo njihove tradicionalne običaje. Predstavili so koreografijo koreografijo Ples in pesem, avtorice Lejle Halilović, ki je tudi umetniški vodja, avtor glasbene priredbe je Nermin Husić.
  • Folklorna skupina Gymnik iz Slovaške. Skupino vodi Štefan Gerhát, skupina deluje že skoraj 60 let. S svojimi koreografijami so začeli posegati v vse regije Slovaške in danes veljajo za enega najboljših folklornih ansamblov svoje države. Skupina deluje v Bratislavi in je znana po tem, da svoje nastope začini s humorjem in igrivostjo.
  • Folklorna skupina KUD Klek, Ogulin. Predstavili so se s tipičnim ogulinskim običajem v času praznika Svetih treh kraljev v spremljavi tamburaške skupine. Sicer poleg ogulinske pokrajine, folklorna skupina predstavlja tudi folklorno dediščino drugih krajev Hrvaške. Predsednik društva je Anđelka Salopek, umetniški vodja pa Nikolina Luketić Delija.
  • Folklorna skupina KUD Bela krajina, ki v društvu povezuje predvsem Belokranjce srbskih korenin. Njihov glavni namen je ohranjanje kulture in tradicije srbske skupnosti v Beli krajini. Predstavili so se s koreografijo »Oro se vije kraj manastira« oziroma z igrami iz Bosilegradskega naroda. Avtor koreografije je Bojan Rakovič, avtor glasbene priredbe pa Stefan Vujasin.
  • Folklorna skupina Leščeček iz Veržeja, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej. Predstavili so se z Razkriškimi plesi. Razkrižje je edinstveno območje plesnega izročila Prlekije. Vpliv različnih plesnih tokov se tako odraža v značilnih ritmih, ki jih pogosto narekujejo tamburice, nekaterih plesnih različicah in plesih. Avtor koreografije in umetniški vodja skupine je Marko Rus, avtor glasbene priredbe pa David Lukner.
  • Folklorna skupina Dragatuš že dobrih 30 let pripravlja tematske folklorne večere, ki vsi po vrsti doživijo več ponovitev in s tem dokazujejo, da je folklora, v množični poplavi ostale ponudbe, lahko še vedno zelo zanimiva za sodobnega obiskovalca. V zadnjem desetletju so člani opravili številne terenske raziskave po Beli krajini in z novimi odrskimi postavitvami, godčevskimi vižami, pesmimi ter kostumsko podobo poskrbeli za bolj pristno in še bogatejšo podobo belokranjskega ljudskega izročila. Predstavili so se s koreografijo Lepa Anka, s svojo najbolj tradicionalno odrsko postavitvijo belokranjskih ljudskih plesov. Avtorji postavitve: člani FS Dragatuš, vodja folklorne skupine je Tadej Fink, vodja tamburašev in godcev pa Jan Gašperič.

Gledalci so bili seveda najbolj navdušeni nad Brazilsko folklorno skupino zaradi eksotike glasbe in kostumske podobe. Videli smo kako Brazilci svojo kulturo dobesedno živijo. Ples in glasbo imajo v duši, v srcu, v nogah. Ritem in gibi, ki jim sami pravijo »ginga«, so nekaj posebnega. So dialog, ki se ves čas spreminja in več kot očitno so ga ohranili še iz davnih časov kolonizacije. Je pogovor skozi ples, ki je združil avtohtonost z evropskim in afriškim, predvsem pa preteklost s sedanjostjo.

Program sta povezovala Petra Majdič in Rok Babič.

Po slovesni podelitvi zahval vsem nastopajočim skupinam s strani župana Andreja Kavška in direktorice RIC-a Bela krajina, Barbare Papež Lavrič, se je kmalu začela vesela zabava z glasbeno skupino Polkaholiki. Ti zase pravijo, da so mladi in razigrani fantje, polni energije. Menda so odvisni od polke, od tod tudi njihovo ime.

Današnji program:

16:00 Jurjevanjska draga, Dvorni norček Beni, predstava za otroke, Enostavno prijatelji

17:00 Jurjevanjska draga, Rokodelski sejem, Razstavno-prodajni sejem rokodelskih izdelkov mojstrov domače in umetnostne obrti med 17. in 21. uro.

17:00 Jurjevanjska draga, FALAJČEK, nastop etno glasbene skupine

17:00 Jurjevanjska draga, Ustvarjalne delavnice za otroke

18:00 Jurjevanjska draga, Drumlce in Helena & Primož Urbančič, KUD Židan Parazol, nastop etno glasbene zasedbe

19:00 Jurjevanjska draga, Lepa Anka kolo vodi ..., nastop odraslih folklornih skupin

21:00 Jurjevanjska draga, Uradni zaključek festivala

21:30 Jurjevanjska draga, Zabavni program z glasbeno skupino JACKPOT

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj