Na vsebino

Črnfest 2017 se predstavi

Danes okoli 11. ure so se na Turistični kmetiji Zupančič v Jelševniku na novinarski konferenci zbrali predstavniki treh nosilnih organizacij festivala Črnfest – Klub belokranjskih študentov, Mladinski kulturni klub Bele krajine in Mladinski center BIT. Novinarjem so podrobno predstavili program festivala ter spregovorili o sami organizaciji.

Letos bo že 10. jubilejni Črnfest – festival dobre glasbe, gledališča, smeha in otroškega rajanja. Festival bo potekal od 12. do 26. avgusta na različnih lokacijah v Črnomlju in okolici. Predsednik Kluba belokranjskih študentov Jure Kuhar je poudaril, da festival brez takšne ekipe, ki ga soustvarja, ne bi obstajal in da je za izvedbo tovrstnega dogodka potrebno veliko odrekanja in sodelovanja, kar pa organizatorjem ni težko. Staro mestno jedro v Črnomlju bo na dan glavnega dogodka 19. avgusta zaprto za promet, je še poudaril in dodal, da letos pričakujejo okoli 7000 obiskovalcev.

Marko Simčič iz Kluba belokranjskih študentov je podrobneje predstavil program, ki si ga lahko ogledate na spletni strani festivala (www.crnfest.si ). Izpostavil je, da večinsko dogodki potekajo v grajskem atriju, razen dveh večerov stand up komedije (Boris Kobal, Sašo Hribar) in uprizoritve gledališke igre z naslovom Hiša, ki je nastala pod peresom Belokranjke Nastasje Schweiger. Ti dogodki bodo v Kulturnem domu Črnomelj. Vsi dogodki, ki so načrtovani v grajskem atriju, imajo v primeru slabega vremena dodatno lokacijo, ki bo sporočena na dan dogodka, je še dodal Simčič.

V dveh tednih pestrega dogajanja bo Belo krajino obiskalo več vrhunskih glasbenikov, kot so Demolition group, LET 3, Jardier, Magnifico, Pero Lovšin in Španski borci, Elemental, N'Toko in mnogi drugi. Glavna sprememba prvotnega načrta je bila odpoved nastopa skupine Zaklonišče prepeva zaradi osebnih razlogov članov skupine. Nastop so organizatorji nadomestili s Perom Lovšinom in Španskimi borci, ki bodo nedvomno prav tako razvneli publiko, je izpostavil Simčič in dodal, da bo tudi letošnji Črnfest »dober za vse«.

Program je obogaten tudi s številnimi športnimi aktivnostmi, predstavami in delavnicami za otroke, predavanji, kulinaričnim večerom in razstavami. Otroški program je podrobneje predstavila Vita Jankovič iz Mladinskega centra BIT, ki je izpostavila dve predstavi, in sicer lutkovno predstavo O miški, ki si je trebušček raztrgala v izvedbi Brine Vogelnik in gledališko predstavo z naslovom Pika potuje po svetu v izvedbi Zavoda Enostavno Prijatelji. Na dan glavnega dogodka pa bo v starem mestnem jedru za najmlajše potekala Gusarska zabava v Črnfest deželi, kjer se bodo najmlajši igrali različne igre.

Za tehniko na festivalu skrbi Mladinski kulturni klub Bele krajine (MKK). Predstavnik MKK Martin Fir je izpostavil, da klub za tehniko skrbi že deseto leto in da so prepričani, da bo tudi letos festival potekal brez tehničnih težav. Nina Miketič iz Kluba belokranjskih študentov je poudarila, da je festival izvrstna priložnost, da si mladi nabirajo izkušnje na področju, ki jih zanima. Preko Avdio-vizualnega laboratorija KBŠ (AvLab) imajo mladi priložnost dogodke fotografirati in snemati ter si na tak način širiti nabor izkušenj.

Organizatorji so se strinjali, da bo tudi letos Črnfest »dober za vse« in da se že veselijo začetka festivala, ki se bo s koncertom skupin Demolition group in LET 3 otvoril v soboto 12. avgusta v grajskem atriju v Črnomlju.

Vabljeni!

Zvočni zapis

  • - Nina Miketič o 10. festivalu Črnfest

Vir: Črnfest

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj