Na vsebino

Črnomaljski policisti na Gačah pozivali k varni smuki

Foto: PU Novo mesto
Foto: PU Novo mesto

Policisti so ob začetku zimskih počitnic v vzhodnem delu Slovenije smučarje znova pozvali k strpnemu, varnemu in odgovornemu smučanju v skladu z mednarodnimi pravili FIS in navodili o varnosti na smučiščih. Policisti Policijske uprave (PU) Novo mesto so se tako včeraj na smučišču Gače pridružili počitnikarjem, ki so se v sončnem vremenu predajali zimskim radostim. Policista smučarja sta bila pozorna na morebitne kršitve in ugotovila, da so obiskovalci iz leta v leto bolj previdni, upoštevajo vedenjska pravila na smučišču in so obzirni do drugih. »Veseli nas, da na našem koncu letos še nismo bili obveščeni o hujših nesrečah na smučiščih in iskreno si želimo, da bo tako vse do konca smučarske sezone,« sporočajo s PU Novo mesto.

Črnomaljske policistke in policisti so izkoristili priložnost ter obiskovalcem predstavili svoje delo in opremo. Največ pozornosti najmlajših pa je bila deležna policijska kolegica Pika, ki je bila absolutna zmagovalka v deljenju objemov in "petk".

Policisti sicer obravnavajo le nesreče, v katerih prihaja do hujših telesnih poškodb, sicer pa imajo za zagotovitev reda in varnosti na smučiščih pristojnosti nadzorniki, ki jih zagotavlja upravljavec smučarskega centra.

Največkrat do nesreč po izkušnjah policije prihaja zaradi neizkušenosti smučarjev, ki se podajo na za njih prezahtevno progo, kjer pa je zaradi večje strmine temu ustrezno višja tudi hitrost in posledično težje ustavljanje. Lahko pa do nesreče pride tudi zaradi objestnosti in divjanja po progi.

Za vožnjo zunaj urejenih prog posebne kazni niso predvidene, saj smučarji to počnejo na lastno odgovornost, kar jim policisti odsvetujejo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj