Na vsebino

Črnomaljski romarji v Grčiji

V zgodnjih jutranjih urah 22. avgusta, smo se romarji iz župnije Črnomelj odpravili po poteh oznanjevanja apostola Pavla v Grčijo. Začeli smo z romarsko sveto mašo in se priporočili največjemu oznanjevalcu apostolu Pavlu, naj nas s svojo priprošnjo spremlja.

Sledil je prvi ogled v pravoslavnem samostanu Ravanica v Srbiji. Pravoslavni samostani so središča duhovnega življenja v pokrajini in deželi.

V Skopju smo si ogledali spominsko hišo matere Terezije in seveda samo mesto Skopje, kjer se je ura na steni železniške postaje ustavila v času rušilnega potresa leta 1963.

Ob prihodu v Solun smo si ogledali pokopališče padlih borcev v solunski fronti, kjer smo molili za mir na svetu in razmišljali o nesmislu vojn.

V Filipih, kjer je apostol Pavel krstil svetopisemsko ženo Lidijo, smo imeli sveto mašo. Romarji smo obnovili krstne obljube, molili za vse kristjane in se še posebej spominjali vseh vas, ki ste ostali doma.

Obiskali smo ročno izdelovalnico ikon. Ogledali smo si postopek njihove izdelave.

Naslednja postaja je bila Meteora, središče molitve, meništva in duhovnega življenja v Grčiji.

Ogledali smo si Termopil, mesto kjer je bila znamenita bitka med Grki in Perzijci. Tu so zdaj postavljeni kipi padlih grških vojakov s kraljem Leonidasom na čelu.

Pot smo nadaljevali po obmorski pokrajini polni oljk in lepega pogleda na morje do arheološkega najdišča v Delfih.

Odpravili smo se tudi na Atenski Aeropag, kjer smo imeli sveto mašo. Na mestu, kjer je sv. Pavel pričeval Božjo besedo.

Na akropolskem griču stojijo štiri svetišča s Partenonom na čelu. Vsako svetišče je posvečeno svojemu bogu, Niki, Pozejdonu, Ateni ...

Seveda smo si ogledali tudi Atene in znamenito menjavanje grške straže pred Parlamentom.

Na predvečer rojstnega dneva smo župnika Petra, po večerji s čudovitim razgledom, presenetili s torto in belimi rožami iz Aten. Presenečenja je bil zelo vesel, a malo manj, da je prihaja v 40. leta.

Ogledali smo si korintski prekop, ki so ga izkopali v 19. stoletju; je 50 metrov globok, 20 širok in 6 kilometrov dolg. Povezuje Egejsko in Jonsko morje. S tem prekopom so si mornarji skrajšali pot za 400 km.

Vir: Župnija Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj