Na vsebino

Črnomelj bo kmalu bogatejši za štiri varne točke

V Kreativni hiši mladih smo se včeraj zbrali na izjemno pomembnem sestanku, posvečenem vzpostavitvi Unicefovih varnih točk v črnomaljski občini. Priključitev projektu poteka na podlagi pobude Občine Črnomelj, Mladinski center BIT pa je bil imenovan za lokalnega koordinatorja. V prvi fazi je bila izvedena anketa, ki jo je izpolnilo 245 učencev iz osnovnih šol Loka in OŠ Mirana Jarca Črnomelj, ki je jasno potrdila potrebo po tovrstnem programu. Tukaj bi poudarili, da dve tovrstni mesti že obstajata, in sicer sta to Hofer in Lidl, ki sodelujeta v sklopu večje kampanije.

Na sestanku so sodelovali predstavniki različnih sektorjev: Policije, centra za socialno delo, društva za življenje brez nasilja, ZIK Črnomelj, Knjižnica Črnomelj, obiskali pa sta nas tudi predstavnici Unicefa, organizatorka programov zagovorništva in koordinatorka projekta Eva Kržišnik Janša ter pomočnica izvršnega direktorja za programe in dolgoletna koordinatorka projekta Varne točke Alja Skele, ki sta nam podrobneje predstavili projekt, odgovorili na vsa naša vprašanja ter podali izkušnje iz prve roke.

Kaj sploh so varne točke?

To so raznoliki javni prostori, kamor se otroci ali mladi lahko zatečejo v primeru kakršnih koli težav – od padca in potrebe po zdravniški oskrbi do želje po pogovoru, čakanja na starše, doživljanja kakršne koli oblike nasilja, težav z duševnim zdravjem in drugega. Namen varnih točk je v prvi vrsti prva pomoč otroku ali mladostniku v stiski, ponujanje varnega in odprtega prostora, kjer se otrok ali mladostnik lahko umiri in ima priložnost povedati, kaj doživlja, ter seveda usmeritev do ustrezne strokovne pomoči.

Naša prizadevanja so že privedla do identifikacije primerih primernih mest, pri čemer smo se osredotočili na obstoječe organizacije, ki že delujejo na področju pomoči otrokom in mladostnikom v stiski.

Kot lokalni koordinator smo že izbrali primerne kandidate, jih seznanili s projektom ter jih povabili k sodelovanju. Naslednji korak bo usposabljanje prostovoljcev, pridobitev naziva in nalepk, s čimer bomo lahko označili varne točke. Ob tem smo izmenjali tudi dobre prakse, ki so nam dale številne ideje in zamisli za učinkovito izvedbo tega projekta, predvsem pa njegovo promocijo, da pride ta pomembna informacija do tistih, ki jo potrebujejo.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim za njihovo zavzetost in predanost ter se veselimo skupnega ustvarjanja varnih točk, ki bodo našim otrokom in mladostnikom nudile potrebno podporo in varnost.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj