Na vsebino

Črnomelj fčasih (fotografije tedna)

Preverimo še FB profil Črnomelj fčasih.

V tem tednu smo prejeli kar nekaj fotografij naših bralcev (vseh še nismo niti objavili). Izbira tega tedna je v galeriji spodaj.

Naslovno fotografijo je prispeval Julij Skubic; gre za pogrebno slovesnost na velikem mostu. Po spremstvu gasilcev lahko sklepamo, da gre za pogreb gasilca. Julij predvideva, da je bila fotografija narejena nekje v času med 1930 in 1940.

Fotografija 2: Robert Lozar nam je poslal to fotografijo s pripisom; fotografija s protestov leta 1953 (Trst je naš), na njej sta pa dva znana obraza: Mirc Švajger in Jože Ovniček. Verjetno bo kdo prepoznal še koga.

Fotografija 3: Gostilna in mesarija Skubic. Stavba, ki je več ni. Nimamo datuma nastanka fotografije niti ne vemo kdo je avtor.

Fotografija 4: To fotografijo nam je posla Sašo Malerič in pripisal; Foto Edi Šelhaus, Ljudska čitalnica v Črnomlju. Zaenkrat še ne vemo na kateri lokaciji je to...

Fotografija 5: Ta posnetek smo našli v našem arhivu, brez vsakršnih podatkov. Nastasja Schweiger je izbrskala kar nekaj informacij: "Gre za veselico na Gričku med 30. in 40. leti, vsekakor pa pred vojno. Na fotografiji prepoznam svojega pradedka Jožeta Schweigerja (Rojca) in njegovega bratranca Vrščaja (Rajšič). Pa peka Stoniča z ženo, gostilničarja Fera in Tono Bahor."

Fotografija 6: To fotografijo nam je posredoval Jože Vivodinac. Spet je na pomoč priskočila Nastasja Schweiger in dopisala: "Gre za fotografijo, ki jo je posnel partizanski fotoreporter Nikolaj Pirnat. Posneta je 17. 4. 1945, ko je v Črnomelj prišla V. prekomorska brigada."

Fotografija 7: Marica Androjna iz Ljubljane nam je posredovala fotografijo s trgatve, na kateri je tudi njen stric Lojze Jože Žabkar, duhovnik. Predvideva, da gre za trgatev v Doblički Gori, datuma nastanka tega dokumenta pa nima.

Fotografija 8: Črnomelj leta 1939.

Fotografija 9: Vladimir Mušič nam je poslal fotografijo notranjosti cerkve v Dragatušu leta 1936. Cerkev je bila 5.5.1944 porušena med bombardiranjem vasi.

Fotografija 10: Viničko kolo leta 1914

Fotografija 11: družina Vrtačič s Katko Zupančič – ameriško Belokranjko.

Fotografija 12: Odprtje bencinske črpalke Petrol v Črnomlju v 50-ih letih. Fotografijo nam je poslal Peter Ambrožič.

Fotografija 13: Starotrški učenci z učiteljico Marijo Šutej, letnik 1965/66 (Zgodovina Poljanske doline).

Fotografija 14: Fotografijo teric konoplje iz Obrha pri Dragatušu nam je poslal Rajko Štefanič.

Fotografija 15: Dela na izkopavanju useka nikoli dokončane železniške proge Črnomelj - Vrbovsko - Sušak Rijeka (sečanjske gmajne). Fotografijo je prispeval Miran Majerle.

Fotografija 16: 1. novembra 1930 je bila v Žlebu v Kočevju posneta prva fotografija črnomaljskih nogometašev. Fotografijo nam je poslala Anita Matkovič.

Fotografija 17: Mitja Wolf nam je poslal fotografijo iz kuhinje v črnomalsjkem gradu. Na njej sta njegova mama Milena Wolf (desno) in Elizabeta (?).

Fotografija 18: Prvi vlak v Črnomlju 25.5.1914. Fotogrfijo nam je poslal Vinko Kukman.

Fotografija 19: Julij Skubic nam je poslal fotografijo "Prostovoljno gasilsko društvo Črnomelj 1929"

Fotografija 20: Veselica "Pod lipami" v 30-ih letih prejšnjega stoletja. Na sredini, v beli srajci Janko Lozar, Stanko Jerman v ozadju s činelami. (Julij Skubic).

Fotografija 21: Pričetek gradnje sokolskega doma (prispeval Julij Skubic), verjetno leta 1924, ker so takrat planirali stavbišče (imeli so ogromno problemov z izravnavo, ker je bilo veliko kamenja) in postavili temelje - glede na to, da še nič ni postavljeno (Nastasja Schweiger).

Fotografija 22: Tako so včasih pekli pečenko pred Črnomaljskim gradom - sedaj parkirišče (Julij Skubic).

To je samo nekaj fotografij, ki smo jih prejeli in objavili ta teden na FB profilu Črnomelj fčasih. Vabljeni, da se nam pridružite tudi vi. Zaželjene so stare fotografije iz cele občine, zgodbe, anekdote, zanimivosti ...

Vir: Črnomelj fčasih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj