Na vsebino

Tedenski pregled strani Semič v starih cajtih (9.-15.11.2020)

Preglejmo, kako je Semič v tem tednu obujal spomine na Facebook strani Semič v starih cajtih.

Izbiro fotografij tega tedna najdete spodaj.

Naslovno fotografijo Semiča nekoč je prispeval Robert Kokol.

Fotografija 2: Semiški prosvetni pevski zbor z duhovnikom Erklavcem. Fotografirano pred župniščem. Fotografijo sta prispevali družini Murn in Bukovec.

Fotografija 3: Konec druge svetovne vojne, Leopold Bukovec, prvi na levi strani, se kot politkomisar z brigado vrne domov iz internacije v fašističnem taborišču na Rabu. Poleg njega stoji poznejši minister za prosveto Franc Lubej. Skrajno desno stoji Edvard Kardelj, nekdanji podpredsednik vlade Federativne ljudske republike Jugoslavije. Fotografija je last družine Bukovec iz Semiča.

Fotografija 4: Člani Sokolskega društva Semič sredi tridesetih let 20. stoletja pred Osnovno šolo Semič. Semiško telovadno društvo Sokol je bilo ustanovljeno leta 1911.

Fotografija je last družine Bukovec.

Fotografija 5: Albin Golobič - Tacetov Albin in njegova »plehmuska«. Fotografijo je za dogodek Pridite v vas leta 2018 pripravil Blaž Kočevar.

Fotografija 6: Prva znana pihalna godba v semiški občini je bila ustanovljena na Krvavčjem Vrhu. Verjetno je delovala v času od 1912 do 1921. Njen vodja je bila Anton Plut oz. Latinov Tone. Vir fotografije je knjiga Rose Mohar ali pa Dularjeva knjiga Semič v Beli krajini.

Za fotografijo hvala Tadeji Tomaževič.

Fotografija 7: Tudi na Štrekljevcu je bila leta 1935 ustanovljena Godba na pihala Štrekljevec. Vodil jo je učitelj Justin Martelenc. Prenehala je delovati ob začetku 2. svetovne vojne. Spomin nam je posredovala Tadeja Tomaževič.

Vir fotografije je knjiga Rose Mohar ali pa Dularjeva knjiga Semič v Beli krajini.

Fotografija 8: Tonček Plut, prepoznavni obraz Semiča in semiške folklorne skupine. Že kot trinajstletnik je leta 1921 nastopal s semiškimi folkloristi v Ljubljani.

Fotografija je last M. Jakša iz Vavpče vasi, leto fotografiranja je neznano.

Fotografija 9: Člani krajevnega urada Štrekljevec ob priključitvi k Semiču po 2. svetovni vojni. Fotografijo je prispevala družina Ramuta iz Kala, točne letnice nastanka fotografije ne poznamo.

Fotografija 10: Ekipa Debeli na Semiških igrah. Semiške igre so bile organizirane od leta 1975 do leta 1988; nato je sledil presledek do leta 1996, ko se je zaključilo z organizacijo zanimivih in priljubljenih iger. Zelo dobro so bile obiskane šaljive športne prireditve, kot je bila nogometna tekma med ekipama Debeli in Suhi ter Veseli boks v ringu na telovadnem igrišču. Vir fotografije je športno društvo Partizan Semič.

Fotografija 11: Ekipa Suhi in sodnik Milan Pirš na Semiških igrah. Fotografija je last športnega društva Partizan Semič.

Fotografija 12: Semič je igralsko tradicijo ohranjal že ob koncu 19. stoletja, po drugi svetovni vojni so jo semiški igralci nadaljevali. Fotografija pred Kulturnim domom Jožeta Mihelčiča je nastala v 60. letih prejšnjega stoletja, na njej pa je tedanja igralska zasedba.

Fotografija je last družine Bukovec.

Fotografija 13: Medtem ko se na Gačah pripravljajo na sezono, smo mi obudili spomin na spravilo sena na pobočju starega črnošnjiškega smučišča, imenovanega Lungerajter.

Fotografija je last družine Rogelj iz Srednje vasi.

Fotografija 14: Martina Jakša, leto 1964, pod lipo v Gorenjcih. Bila je dolgoletna voditeljica folklorne skupine Semiška ohcet, lahko se ji zahvalimo tudi za izjemno urejen arhiv folklorne skupine med letoma 1945 in 1985. Hvala M. Jakša iz Vavpče vasi za ohranjeno fotografijo.

Fotografija 15: Delavci gozdnega gospodarstva Črmošnjice pred tamkajšnjim gasilskim domom v šestdesetih letih preteklega stoletja, avtor fotografije je neznan.

Fotografijo je prispevala družina Tessari.

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj