Na vsebino

Črnomelj fčasih, pregled minulega tedna

V tedenskem izboru nekaterih fotografij s profila Črnomelja fčasih smo za naslovno izbrali partizanski zbor pred črnomaljskim gradom, ki je v tem tednu požel največje zanimanje.

Na naslednji fotografiji je orodje, ki se mu reče krovača in se je uporabljalo (in se še danes) za prekrivanje slamnatih streh. Fotografijo nam je poslal Franc Čadonič (fotografija 2).

Na fotografiji št. 3 je Janko Kramarič (1896-1952) iz Črnomlja v avstro-ogrski letalski enoti Fliegerkompanie 45 med 1. svetovno vojno na Tirolskem. Janko Kramarič se je rodil v Črnomlju 114, leta 1922 se je poročil z Jožefo Schweiger iz Črnomlja 46, kjer je nato živel do smrti.

Na avtomobilu se da prebrati napis: K.u.K. Luftfahrtruppe [Cesarsko-kraljeva letalska enota] Flieger komp 45 (Janko na mestu sovoznika).

Iz Poljanske doline ob Kolpi smo si sposodili fotografijo pod zaporedno številko 4. "Prvo obhajilo v Starem trgu ob Kolpi, približno l.1938, župnik Jarc.", je zapisala Renata Butala.

Fotografija 5: Črnomaljska družina Papež, fotografirani leta 1891 ali 1892. Fotograf D. Žagar, Čabar - Prezid. Tonja Planic ve tudi kdo so otroci: " Eno je teta Micka, poročena Švajger, druga je pa Katarina, ki je umrla za špansko. Fantek je pa Franc, umrl za špansko na fronti."

Tudi fotografija " Farovška gasa, Črnomelj, 1917" (št. 6) je zbudila kar veliko zanimanje. Gre za posnetek na katerem so stanovalci ''farovške gase'' - ulice, ki je tekla mimo župnišča v Črnomlju (danes ulice Mirana Jarca).

Brez fotografij Frana Vesela tudi tokrat ni šlo. Tučenje konoplje (tukačice), Preloka 25, pri Adlešičih, 24. avgust 1920 (fotografija 7).

8. fotografija: Gneča pred trgovino s tobakom v Črnomlju med prvo svetovno vojno (leta 1917).

Branko Jerman nam je poslal naslednjo: " Na tukači v Adlešičih konec 50-ih (verjetno pri Mežnarovih). Levo Nada Grabrijan (Iveča - por. Jerman in Jože Mušič (Mežnarov)."

Na 10. fotografiji je Sokolski dom (danes Kulturni dom Črnomelj, zgrajen v letih 1923-1926).

2. a razred nižje gimnazije v Črnomlju se je takole postavil pred fotografski objektiv v septembru 1956 (foto 11)

Na 12. fotografiji vidimo družbo mladenk in mladeničev, ki so šli na kopanje na črnomaljsko kopališče na Lahinji. Mladeniči so postavljeni v ozadje, mladenke pa so na ogled postavile zadnjo kolekcijo kopalk. Od mladeničev izstopa samo eden s kopalno kapo, ki je bila za tiste čase redkost.

Sandi Kozan nam je poslal nekaj fotografij čevljarskega društva Planina, Dario Šikonja pa je eno še dodal (foto 13).

Foto 14: Kapelica v Loki, ki so jo morali leta 1954 vaščani po nalogu Ljudskega odbora mestne občine Črnomelj odstraniti.

Fotograf Ivan Pirnat je v zanko časa ujel fotografijo št. 15: Novi most čez Dobličico v Črnomlju 1. maja 1950.

Na 16. fotografiji v današnjem pregledu minulega tedna so preloški šolarji v šol. letu 1958/59, nižji razredi.

Anton Grahek nam je poslal naslednjo fotografijo (17) s pripisom: "Terice iz Petrove vasi po II. svetovni vojni, od leve proti desni: - Marija Grahek (por. Jerman) - Anzlinova, - Marija Špringer (Matijeva), - Ana por. Grahek (iz Trebnjega) - Gazetova, - Marija Kočevar (por. Grahek) - Jakopinova, - Marija Grahek (por. Grahek), Anzlinova, mati Ivana Grahka po domače Hribar. "

Silva Lozar: " Ker je ravno čas, ko so bile včasih pri vsaki kmečki hiši koline, se mi zdi prav, da objavim koline( čeprav niso bile pozimi).Na sliki je moja družina Zupančič iz Otovca v širši sestavi in to leta 1955. Nekaj teh bosonogih nas je še na tem svetu." - fotografija 18.

Tone Jankovič nam je v tem tednu posla več fotografij, ena od teh (št. 19): "1953 kerelci v Črnomlju - pred zdajšnjo Intesa Sanpaolo banko oz. Kulturnim domom. Od leve proti desni: Peter Matkovič, Lojze Murn, Polde Gerzetič in Tone Jankovič."

Foto 20: Ana Gerzetič: “Ohcet na Kvasici leta 1956 pri Gerzetičevih, po domače Anžičkovih. Omožili so hčerko Faniko v Breznik k Šuštaričem.”

Martin Kočevar iz Rožanca in Matija Grzin iz Mihelje vasi sta takole pekla pečenko na festivalu Jurjevanje, nam je napisala Kočevarjeva hči Marija Opačak (foto 21).

Franc Čadonič nam je poslal fotografiji in pesem "Iskri Črnomelj v Slovo", eno od fotografij objavljamo (št. 22), pesem pa preberite na FB profilu.

Na predzadnji fotografiji je nekdanja Jakofčičeva hiša na Belčjem Vrhu, 1. maj 1958. Posnetek nam je posredoval Rajko Štefanič, avtor pa je sin Otona Župančiča - Marko.

Vsi (starejši, seveda) pa se radi spomnete bratov Remzija in Nafija - slaščičarna pri Klepcu, leto 1965.

Toliko v pregledu minulega tedna. Vabljeni, da obiščete FB profil Črnomelj fčasih, kjer je tega še veliko več!

Vir: Črnomelj fčasih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj