Na vsebino

Črnomelj fčasih - pregled preteklega tedna

Na Facebook profilu Črnomelj fčasih imamo že več kot 2 tisoč sledilcev, ki vsakodnevno pošiljajo nove in nove (stare) fotografije Črnomlja in okolice. V tokratnem pregledu tedna smo jih za vas izbrali samo nekaj.

Za naslovni posnetek pregleda fotografij, ki so bile objavljene na profilu v minulem tednu, smo izbrali panoramo Črnomlja, ki je bila narejena v letu 1919.

Fotografija 2: Kopališče pri Doltarjevem slapu okrog leta 1932. Starejši fant s čepico in tisti ki drži otroka na ramenih je moj oče Janko Skubic, ostalih ne poznam. Takrat so bili rečni čolni v modi (Julij Skubic).

Fotografija 3: Oranje z volovsko vprego, verjetno na Majerju, pred 2. sv. vojno (neznan avtor in vir).

Fotografija 4: Sveti trije kralji, Preloka, 1940. Na fotografiji so Ivan Starešinič (r. 1928, v sredini, z zvezdo, ki jo je sam tudi izdelal), Jože Žunič (r. 1929, levo) in Jože Belavič (r. 1929, desno). Ta stari trikraljevski običaj, ko so po trije dečki hodili od hiše do hiše in peli, je bil na Preloki še zelo živ do 2. svetovne vojne, po njej pa se je v presledkih obdržal vse tja do leta 1970. Kot se še dobro spominja Ivan Starešinič, so "trije kralji" na fotografiji tisto leto obhodili vso Preloko, Zilje, Žuniče in šli tudi čez Kolpo v Prilišće. (Foto: Stanislav Krotec, zapisala Ana Starešinič).

Fotografija 5: OŠ Dragatuš, učenci rojeni 1955 tretji razred., učiteljica Pavlina Movrin. Izlet na Mirno goro, do Semiča z vlakom potem pa peš, se mi zdi tako, da smo še štopali enega kamionarja.... slikano 20.6.1965. Fanti: zgoraj levo, Marjan Mušič, Loparec Jože ,Vrtin Tone, Šneler Zdravko, Migalič Maks, Flajnik Franc, Štrekelj Alojz, Žalec Drago, Mušič Vlado, Vrtin Alojz; Gerzetič Dane, Štajdohar Rajko, nižje Kump Srečko, Perko Jože, Bahor Alojz...punce si nisem zapomnil (Vladimir Mušič).

Fotografija 6: »Županovi«, Bereča vas 17 (sedaj 33) Slikano pred staro hišo leta 1947, od leve proti desni: Druga vrsta: Oče Martin Videtič, hčerka Martina Videtič (moja mama), sin Martin Videtič. Prva vrsta: sin Peter Videtič, sin Jože Videtič, mati Terezija Videtič (roj. Mihelič), Meta Golobič (mati Martina Videtiča) v naročju drži vnuka Braneta Videtiča, sin Janez Videtič in psica Bistra Vir: original hrani teta Anica Videtič (Bereča vas 33), povečano sliko mi je podaril stric Janez Videtič 1. 11. 2017 (Anton Grahek).

Fotografija 7: Razglednica - poslana na V.P.3450/12c leta 1958 (Ale Satošek).

Fotografija 8: Dragovanja vas 1977? Po tej dirki so čez nekaj dni, če se ne motim, prišle tri punce obiskat takratnega soseda, ki je na njej dirkal in se ponesrečil. Zmotile so se in zvonile na naš zvonec, pa sem jim pokazal kje je sosed in so potem šle k njemu. Nisem imel še osem let in se spomnim nekaterih podrobnosti, kakor včeraj (Tone Jankovič).

Fotografija 9: Pršeča stara mama Katarina (roj. Štefanc) in sin Jože iz Radencev (Vir: Renata Butala).

Fotografija 10: Na Žežlju nad Vinico stoji znana Marijina romarska cerkev iz 2. pol. 17. stol. Do nje vodi štirinajst kapel križevega pota (Vir: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto).

Fotografija 11: Hiša v Bojancih, Bela krajina. Fotografija je narejena 7. maja 1933 (Vir: Mestna knjižnica Ljubljana).

Fotografija12: NK Rudar 1949, pred tekmo. Stojijo od leve: Jože Čurk, Jože Weiss, Janez Miketič, Janez Kobe, Janez Perhaj, Hinko Schwarz, Slavko Grahek, Branko Podgornik, Ernest Novak, Ivo Likovec (vir: NŠ Bela krajina/Slavko Grahek).

Fotografija 13: Skajdne, po vsej verjetnosti med 2. svetovno vojno (neznan avtor in vir).

Fotografija 14: Ekipa Dragatuša, turnir v malem nogumetu, Stari trg leta 1979. Slika v spomin tistim, ki jih ni več med nami. Stojijo od leve: Svetič Dane*, Perko Miran, Kuzma Stane*, Mušič Vlado, spodaj Šuštar Dušan, Žalec Jože. pobiralec žog- Mušič Andrej* (Foto: Mušič V.).

Fotografija 15: Poslovilni govor črnomaljskih maturantov, 1967. Po zaključku mature so maturanti Gimnazije Črnomelj pred nekdanjo Komendo (danes sodišče) prebrali poslovilni govor (Fotografijo hrani Antonija Šterbenc).

Fotografija 16: Ohcet v Sodevcih pri Radečih (ženin Rade Peter in nevesta Veselič Anica). Na fotografiji še Ivane Radeč z Angelo Veselič, Joža Radeč in Marina, Marija Radeča, Marija Veseličeva, Peter Veseličev (Vir: Renata Butala).

Fotografija 17: Zaključna ekskurzija maturantov gimnazije Črnomelj, julij 1967. Maturanti na ekskurziji v Herceg Novem. Od leve stojijo Franc Plevnik, Vlado Kobe, Dragica Adlešič, Zvonka Schweiger, Nada Veselič, Anica Rožič, Anica Prevaljšek, Tanja Kočevar, Zlata Bižalj (razredničarka), Katica Krupinič, Dušan Košuta (spremljevalni učitelj). Spodnja vrsta Sonja Flajšman, Bogomira Jerman, Milica Tancig, Majda Grahek, Majda Mežnaršič, Mirjana Bezek, Silvester Mihelčič (profesor glasbe), Franci Draginc (Avtorica gradiva Sonja Flajšman, fotografijo hrani Antonija Šterbenc. Vir: Kamra).

Vabljeni tudi vi, da obiščete Facebook profil Črnomelj fčasih. V kolikor vas Facebook ne zanima, pa vsako nedeljo popoldne lahko na Odeonovi spletni strani preverite vsaj delček tistega, kar smo objavili v minulem tednu. Stare fotografije, zgodbe, anekdote itd. nam lahko pošljete tudi po elektronski pošti na naslov studio@radio-odeon, v kolikor pa tudi tega ne obvladate nas pa pokličite (telefon je na spletni strani spodaj). Pridemo k vam, odnesemo fotografije na skeniranje in vam jih vrnemo.

Vir: Črnomelj fčasih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj