Na vsebino

Črnomelj fčasih, pregled tedna (13. - 20. 12. 2020)

Nedeljski pregled starih fotografij, ki so objavljene na FB profilu Črnomelj fčasih, pričenjamo z zimskim posnetkom Črnomlja. Na žalost nimamo podatka v katerem letu je bil posnetek narejen.

Fotografija 2: Pred šolo v Radencih leta 1960 z učiteljem Vinkom Špringerjem (Zgodovina Poljanske doline/Renata Butala).

Fotografija 3: OŠ Preloka, šol. leto 1954/55, učiteljici Čampa in Golobič (Ana Starešinič/Preloka.si).

Fotografija 4: Tone Jankovič: "Belokranjska družina leta 1919, Bedenj št. 16. Prva desno, moja stara mati Ančica s starši, bratom in nevesto, njeno sestro ter detetom.

Fotografija 5: Učitelji meščanske šole v Črnomlju, leto 1935. Z leve proti desni: Jože Šterbenc - skladatelj in učitelj glasbe, Pavlin Bitnar - dekan v Črnomlju, Josipina Primožič - učiteljica 1. razredov, Karel Šterbenk - ravnatelj, Ivana Žanka Miklavčec - učiteljica ročnih del, Jože Kos - prof. matematike (Zvonka Šterbenc).

Fotografija 6: Sodevski biciklisti, leta 1965. Z leve Ferderberjev Jože, Peter Radeč, Ivane Petrišev (Zgodovina Poljanske doline/Renata Butala).

Fotografija 7: Gospod Stonič (prvi v zadnji vrsti) z družino, peki, sorodniki in prijatelji (Angelca Grahek).

Fotografija 8: Po ustnem izročilu so šolarji pogozdovali smrekice leta 1938. Med učenci na fotografiji je tudi moja sestra Pavlica, Malka Kuzma (Tavčarjeva), Netka Lamut (Cestnikova), Kartica Pomelnik (Ruska) ter sošolke in vrstniki takratne mlade generacije. Malka Kuzma mi je povedala, da so za malico jedli svež kruh iz krušni peči, ki ga je spekla moja mama ter pili malinovec (Rajko Štefanič).

Fotografija 9: Obiralke kumaric na Belsadu. Med njimi Stupareva, Pršeča, Županova in Kalčeva iz Radencev, potem Radeča in Štajdohareva iz Sodevcev, Prganova, Oštrmanova in Mihaljeva iz Kovače vasi, Friceča iz Starega trga (Zgodovina Poljanske doline/Renata Butala).

Fotografija 10: Ta teden najbolj obiskana objava. Na placu v Vinici leta 1963. Fotografija je nastala na svečnico, 2. februarja 1963, po civilni poroki Marice Pavlakovič - Jakovinske in Ivana Simčiča - Cestarovega na matičnem uradu v Vinici. Kot vidimo, sta njuni poročni priči Ivanova teta Angela in njen mož Jože Grdun iz Dejanov (Ana Starešinič/Preloka.si).

Fotografija 11: Spomin na 5. razred Gimnazije v Črnomlju, 23. november 1957 (Marko Matekovič).

Fotografija 12: Pod lipo v Črnomlju. Fotografija narejena pred 2. svetovno vojno.

Fotografija 13: Obhajilo v Dragatušu leta 1933.

Fotografija 14: Mala Sela; deklica na fotografiji bi morala biti Ludvika Adlešič (Gotnarova), poročena Skube (Miljekova). Starejše dekle pa bi morala biti teta Novakova - Vučeča (mama Mikota Novaka?). Vsaj tako imam to zapisano jaz. Ludvika je rojena 1925 leta in je tukaj stara cca 10 let - torej sredi 30-ih let... (Boris Grabrijan, foto: SEM).

Fotografija 15: Poroka mojih starih staršev Grahek Antona in Amalije Grahek (roj.Ščuka). Poroki mojih starih staršev je botrovala I. sv. vojna. Ko je stari oče bežal iz ujetništva, mu je pomagala bežati sestrična od stare mame. Med begom se je ustavil tudi v Tomačevici (Kras) od koder je moja stara mama doma. Moja mama je starega očeta vprašala zakaj se ni poročil s sestrično, katera mu je pomagala bežati. Povedal ji je, da je bila za njega preveč fina (Anton Grahek).

Fotografija 16: Črnomelj. "Kobetičev grad, enonadstropna stavbe iz leta 1865, je bila porušena leta 1984. S tem je bila izredno okrnjena južna veduta mesta.

Fotografija 17: Najmarkantnejša hiša na viniškem placu - trgovina z mešanim blagom viniškega veletrgovca Jureja Šterka (Preloka.si).

Fotografija 18: Notranjost Kuzminega mlina in žage v Pobrežju ob Kolpi. Levo spredaj pokojni mlinar in muzikant Anton Kuzma, doma iz Butoraja. Fotografirano med 22. in 28.8.1920 (Foto: Fran Vesel, vir: SEM).

Fotografija 19: Kakor nekateri Dragatušci, je bil tudi moj stari oče Jožef Mušič Jožef udeleženec 1. svetovne vojne na Soški fronti. Preživel vse grozote in bil tam tudi ranjen. Po končani vojni se je poročil imel tri otroke in za nekaj let odšel v Ameriko, vendar je to trajalo 30 let. V pismih je pošiljal tudi denar, da je domačija ostala in obstala (Vladimir Mušič).

Tole je samo manjši izbor fotografij, ki so bile na portalu Črnomelj fčasih objavljene v minulem tednu. Za več nas obiščite na Črnomelj fčasih.

Vir: Črnomelj fčasih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj