Na vsebino

Črnomelj fčasih, pregled tedna, ki je za nami

Tedenski pregled fotografij na Facebook profilu Črnomelj fčasih prišenjamo s fotografijo učiteljskega zbora OŠ Črnomelj. Fotografijo je prispeval Anton Grahek na njej pa skorajda vsi učitelji, ki so učili marsikoga od nas.

Na fotografiji 1, ki jo je na FB profil pripel Vladimir Mušič, je skrajno desno (stoji) njegov stari oče Jožef Mušič iz Dragatuša. Po končani 1. svetovni vojni se je poročil, imel tri otroke in za nekaj let odšel v Ameriko delta v rudnik, vendar je to trajalo 30 let. V pismih je pošiljal tudi denar, da je domačija ostala in obstala.

Na naslednji fotografiji so delavci cestne izgradnje Radenci - Sodevci, leta 1939 (peti z leve strani Peter Volf - Ivanjarev). Vir: Zgodovina Poljanske doline/Renata Butala.

Fotografija št. 3: Preloka, šol. leto 1956/57 - spomladi, višji razredi oz. dopoldanci. Cvet naših fantov in deklet, kakor jih je tistega junija 1957 ujel v svoj fotoaparat Lado Zorc iz Črnomlja. Obiskovali so enega od višjih razredov (od 4. do 8. razreda) in so imeli pouk dopoldne. Po podatkih v šolski kroniki jih je bilo skupaj 26 (14 deklet in 12 fantov), vendar tisti dan, ko so se slikali, 4 fantov ni bilo v šolo, gotovo zaradi dela doma. (Ana Starešinič/Preloka.si).

Foto 4: Folklorna prireditev na črnomaljskem trgu, 7. maj 1933 (Foto: Ivan Pirnat, hrani BMM).

Fotografija 5: Kovač Franc Strugar in njegova žena Ana (poslal Jani Strugar).

Minka Dichlberger nam je poslala naslednjo fotografijo. Tretji razred OŠ Črnomelj leta 1940 kaplanom (?) na Mirni gori. Branko Jerman je dodal, da je kaplan verjetno g. Metod Kranjc.

Fotografija 7: Lesena belokranjska hiša s tlorisom na L (hiša na "glagol"), spredaj Katica Adlešič z natovorjenim osličkom. (Foto: Fran Vesel, 24. avgust 1920. Vir: SEM)

Foto 8: Razredna fotografija 6. razreda OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Fotografija je nastala 3. junija 1965, prispevala jo je Anica Mušič.

Naslednjo fotografijo nam je poslala Marjeta Strugar. Na fotografiji je Marjetina pokojna mama Barica in njena prijateljica, še živeča Mimica, za ostale pa ne ve, kdo so ... Fotografirano okrog leta 1957.

Pod zaporedno številko 11 vam ponujamo fotografijo "Hiša in gospodarsko poslopje v Vojni vasi pri Črnomlju." Letnica ni znana. (Foto: Rado Kregar. Vir: SEM.)

12: Adlešiči, 1920. Mož ima na sebi robačo (srajco), gače, prepasan je z rdečim usnjenim "čamerjem", opasan z rjavo usnjeno torbo, na nogah ima opanke, na glavi kriljak (klobuk). Tako so se oblačili okoli 1920 le še starejši, konzervativnejši možaki. Komentar M. Makarovič. Fotografirano med 22. in 28. 8. 1920, foto: Fran Vesel. Vir: SEM.

13: Svatje in Košutka na fotografiji iz leta 1952. ( Ana Starešini/Preloka.si)

14: 1. c OŠ Črnomelj, letnik 1975/76, slikano pred posebno šolo v Črnomlju, kjer smo imeli pouk prvi razredi. Razredničarka, Marija Satošek (Anton Grahek).

15: Obhajilo generacije 1957 z župnikom Žabkarjem. Vir: Srečko Kure.

16: Romarsko-turistično potovanje iz davnih šestdesetih let. ( Jože Pavlakovič, župnik polanski, vir: Preloka.si).

17: Meščanska šola v Črnomlju. Na fotografiji učitelji in učenci prvega razreda Meščanske šole v Črnomlju v šolskem letu 1935/1936. (Zvonka Šterbenc).

18: Fotografijo črnomaljskega tromostovja leta 1939 je posnel Kočevar Jakob iz Ručetne vasi, objavilo jo je Zvonka Verdnik.

19: Telovska procesija po ulicah Črnomlja okoli leta 1935. Vir: Župnija Črnomelj-Dragatuš.

20: Ale Satošek nam je poslal fotografijo iz leta 1944 z naslovom "Mladi partizani". Na zadnji strani fotografije tudi piše kdo je na njej.

Vir: Črnomelj fčasih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj