Na vsebino

Črnomelj z nazivom Branju prijazna občina

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in ministrstvo za kulturo so danes podelili nazive Branju prijazna občina. Letos se z nazivom, ki je namenjen spodbujanju dejavnosti lokalne skupnosti za izboljšanje bralne pismenosti in kulture, lahko pohvali šest občin: Črnomelj, Bovec, Ilirska Bistrica, Logatec, Lovrenc na Pohorju in Sežana.

Črnomaljska občina se kot domovina pesnika Otona Župančiča skozi svojo lokalno zgodovino in dediščino zaveda pomena bralne kulture in bralne pismenosti. Za dosežke na področju kulture, knjige in branja podeljuje Župančičeve diplome in plakete in z natečajem Župančičeva frulica spodbuja mlade pesnike in deklamatorje. Na razpisan javni natečaj za pridobitev naziva se je občina prijavila v sodelovanju s Knjižnico Črnomelj, listino pa sta v imenu župana in občine prevzela podžupan Jaka Birkelbach in direktorica Knjižnice Črnomelj Anja Panjan.

Kot so spomnili pri Združenju splošnih knjižnic, je naziv Branju prijazna občina od leta 2017 prejelo 63 občin. Naziv je veljaven tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji znova predstavi investicijske ali vsebinske projekte zadnjih treh let na področju knjige in branja. V letošnjem letu je tako nazive za tri leta podaljšalo 14 občin.

Vir: STA, Občina Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj