Na vsebino

Črmošnjice v filmu

Še en lep kraj v Beli krajini, kjer je bil posnet del filma Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica. Del filma, ki se dogaja v Črmošnjicah si lahko ogledate TUKAJ.

To je slovenski dramski film iz leta 1982 v režiji Karpa Godine, kateri prikazuje skupino glasbenikov, ki zabavajo delavce delovnih brigad v letih po koncu druge svetovne vojne. Najraje so igrali jazz in boogie, katera pa sta v tistem času veljala za ameriški imperialistični domislek, uradno sicer ni bilo igranje prepovedano, bilo pa je nezaželeno.

A mladi so pogosto ubirali svojo pot. Tako je bilo tudi s skupino radijskih glasbenikov, ki jih je radijska direkcija poslala na delovišča delovnih brigad, v kmetijske zadruge in na gradbišča.
V teku je bila pomembna socialistična petletka, k njenemu uspehu pa naj bi prispevali nastopi kulturno-umetniških skupin,.
Za mlade glasbenike naj bi bila takšna gostovanja po terenu svojevrsten način prevzgoje. Glasbeniki so se odpravili na turnejo na razmajanem avtobusu, z vodjo skupine Maksom, nepoboljšljivim lomilcem ženskih src.
Prav od uspeha turneje je bila odvisna njegova življenjska in politična prihodnost, saj je bil Maks jazzovski navdušenec in turneja naj bi ga pozdravila te ljubezni.
Politkomisar skupine, Jan pa je imel nalogo skrbeti za ideološko neoporečnost nastopov. Med njim in skupino je prihajalo do nesporazumov in sporov.
Uspeh celotne turneje je postal vprašljiv, ko je njihov glasbenik Peter prebegnil v Italijo. Na begu ga ustrelijo.
Film je prejel štiri nagrade.
V filmu igrajo igralci:
Ivo Ban, Boris Cavazza, Jožef Ropoša, Peter Mlakar, Marko Derganc, Zvonko Čoh, Zoran Predin, Edi Stefančič, Uršula Rebek, Rolf Becker, Žarko Petan.
Vir: baza slovenskih filmov

V Črmošnjicah sem tudi sama leta 1978 sodelovala v delovni brigadi, pri izgradnji partizanske magistrale.
Lepi spomini. Sicer pa ko ostariš, se spomniš samo lepih stvari, saj slabe človek z leti tako ali tako pozabi.
Vem, da smo trdo delali, čistili in utrjevali pas ob cesti-bankino, premetali in drobili kamenje, postavljali obcestne količke.
Za svoje delo sem bila sicer nagrajena z udarniško značko, ki mi je takrat ogromno pomenila, danes pa….

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj