Na vsebino

Dan se je začel s tradicionalnim slovenskim zajtrkom (foto)

Tudi v belokranjskih šolah, vrtcih in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih so mladi današnji dan slovenske hrane začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Letošnji je 12. po vrsti. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki od leta 2011 poteka v vrtcih in šolah vsak tretji petek v novembru, letos izpostavlja mleko in mlečne izdelke.

Pod sloganom Zajtrk z mlekom – super dan so otrokom postregli z za zajtrk tradicionalnimi živili, poleg z mlekom še z medom, maslom, kruhom in jabolki oz. drugim sadjem lokalnega porekla. Namen dogodka je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in vzporedno najširšo javnost o pomenu zajtrka kot pomembnega obroka v okviru naših prehranjevalnih navad.

Pestro je bilo po številnih šolah, vrtcih in ostalih ustanovah. Prireditve v Otroškem vrtcu Metlika so se poleg otrok in vzgojiteljic, udeležili tudi župan Darko Zevnik, predstavnica Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Tatjana Kmetič Škof, ravnatelj metliškega vrtca Branko Ambrožič in predstavniki Čebelarskega društva dr. Jožef Starc Metlika. Kulturni program so sooblikovali otroci skupaj z mentorji. Prireditev so pripravili tudi v vrtcu Otona Župančiča Črnomelj.

Člani čebelarskega krožka Varstveno delovnega centra Črnomelj so na povabilo učiteljic obiskali podružnično šolo Suhor pri Metliki in učencem v sproščenem vzdušju predstavili svojo dejavnost.

Tudi v Knjižnici Črnomelj so se pridružili projektu. Zjutraj so najprej migali z udeleženci Šole zdravja, ki se vsako jutro srečajo na Gričku, po obvezni telovadbi pa so jim postregli z domačimi dobrotami in jim tako zagotovili dovolj vitaminov za cel dan.

Živahno je bilo tudi drugod po Beli krajini. Nekaj utrinkov si poglejte v fotogaleriji.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj