Na vsebino

Literarni večer s kresnikovim nagrajencem

Foto: Ljudska knjižnica Metlika
Foto: Ljudska knjižnica Metlika

V Ljudski knjižnici Metlika so sinoči pripravili literarni večer s kresnikovim nagrajencem Romanom Rozino. Na prireditvi so s podelitvijo priznanj tudi zaključili sezono Bralne značke za odrasle in pričeli novo.

Roman Rozina je letos prejel kresnika za najboljši roman leta Sto let slepote, v katerem opisuje rudarske revirje 20. stoletja. V romanu je komisija med drugim prepoznala izjemno bogat in natančno izpisan jezik, pa tudi "pronicljiv oris nekega časa, ki ga ni več, in okolja, ki je še vedno tu".

Dogajanje romana Sto let slepote je postavljeno v Zasavje. Rozina je v obsežnem delu na 550 straneh predvsem poskušal prikazati človeško zgodbo v zanimivem 20. stoletju, ki jo je zanalašč postavil v to okolje. Zbiral je razne informacije, potem je bila na delu domišljija. Pogovarjal se je z ljudmi, uporabil je časopise in tako počasi ustvaril zgodbo.

62-letni Rozina živi v Orehovici pri Izlakah. Končal je študij novinarstva, nato se je zaposlil pri lokalnem časopisu v Zagorju, zatem delal na nacionalni televiziji, bil samostojni novinar, delal na razvojni agenciji, zdaj pa je samostojni književnik.

Od leta 1997 se je ukvarjal s publicistiko, ki je povezana z zasavsko sedanjostjo in preteklostjo. Napisal je približno 30 del na to temo. Poleg kratkih zgodb je napisal romane Štiri Sneguljčice in Palček, Galerija na izviru Sončne ulice, Štirje v vrsti, Županski kandidat Gams, Zločin in ljubezen in Sto let slepote. Za kresnika je bil poprej nominiran dvakrat.

Z avtorjem se je pogovarjal Matjaž Rus, za glasbeno popestritev večera pa sta poskrbela David Kopač na pozavni in Andrej Kunič na klaviaturah.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj