Na vsebino

Danes goduje sv. Nikolaj ali Miklavž

5. in 6. december leta 2019 in 2020 (razlika je očitna, danes zjutraj sicer lepo, sedaj pa piha in dežuje, lansko leto čudovito vreme)

Danes goduje sv. Nikolaj ali Miklavž

Ta dobri mož je gotovo eden najbolj priljubljenih svetnikov.

Miklavževanje je prvi zimski ljudski običaj, ki ga s posebnim veseljem pričakujejo tako otroci, kakor odrasli.

Na večer pred svojim godom hodi okrog in prinaša darove - pridne nagrajuje, poredne pa prepusti kaznim svojih spremljevalcev, parkeljnov.

Rodil se je v tretjem stoletju v vasi Patara. Območje je bilo takrat grško, danes pa se nahaja na južni obali Turčije. Premožni starši so ga vzgojili v pobožnega kristjana. V ranljivem obdobju otroštva je epidemija zahtevala življenji Nikolajevih staršev, prejeto dediščino pa je (takrat še majhen deček) izkoristil za pomoč bolnim ljudem. Iz dečka je zrasel škof, ki je bil po vsej deželi znan po svoji velikodušnosti, ljubezni do otrok in zaščiti mornarjev. In prav takšnega ga poznamo tudi danes.

Žal pa legenda o Miklavžu nima srečnega konca. Iz verskih razlogov je bil škof iz dežele izgnan in zaprt. V takratnem času so bili zapori tako polni duhovnikov in škofov, da za prave kriminalce v njih sploh ni bilo prostora. Miklavž je umrl 6. decembra leta 343 v Miri, na ta dan pa praznujemo njegov god.

V današnjih časih dobri mož prinaša obilna darila, temu pa vedno ni bilo tako.

V časih mojega otroštva, so bila darila skromna, a to ne pomeni, da jih otroci nismo bili veseli.

Spominjam se, kako sva s sestro pod večer nastavili posode na okensko polico in odšli zelo zgodaj v posteljo. Vso noč sva prisluškovali in preverjali, če se je Miklavž že oglasil pri naši hiši. A je dobri mož hodil naokrog v poznih urah, tako sva šele zjutraj našli napolnjen krožnik z jabolki, orehi in pomarančo. Ja tudi leskova »šiba« ni manjkala.

Kako le je dišala tista velika pomaranča, jabolka so bila prav taka, kanadke, kosmačke, carjeviči in zlate pa rmene, kot smo imeli shranjene v naši »zidanici«.

A okus Miklavževih je bil boljši.

Letos pa dobri mož zaradi korone ni mogel pravočasno obiskati vseh otrok in odraslih, vendar ni pozabil na nas.

Sem preverila, krivo je vreme, lansko leto mu je bilo naklonjeno (po slikah sodeč),

letošnje pa bolj slabo. Še je čas, da pokuka v naše domove, obdari vse otroke in odžene to korono.

No, če Miklavžu ne uspe, za njim prihajata še dva, Božiček in Dedek Mraz. Nekomu bo »ratalo« odnesti to »zgago.«

Nikolajem, Nikam …… in vsem, ki karkoli danes praznujete želim lepo adventno nedeljo.

Vir: Dom na Mirni gori

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj