Na vsebino

Dedek Mraz in Božiček med banjaluškimi otroci

Za podmladek se Društvu Slovencev Triglav Banjaluka ni treba bati. V soboto je v Židovskem kulturnem centru kar vrvelo, toliko je bilo malčkov, ki so prišli počakat dedka Mraza. Nekateri so še v plenicah, drugi pa že obiskujejo dopolnilni pouk slovenščine. Učenci, ki hodijo k pouku, so recitirali pesmi slovenskih pesnikov, najmlajši so jim pozorno prisluhnili.
Po programu otrok so sledile še pravljice in pesmi v izvedbi Brede in Darka Kočevarja iz Črnomlja. Umetnika iz kulturno-umetniškega društva Zlata skledica sta predstavila umetnost gledališča kamišibaj. V sodelovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto smo videli dve kamišibaj predstavi – prvo za otroke in drugo za mladostnike in odrasle. Po predstavah je bil čas za prijetno prednovoletno druženje ob prigrizku.

Ali veste, kaj je kamišibaj? Kamišibaj gledališče je edinstvena oblika uprizoritvene umetnosti. Je pripovedovanje ob slikah. Prihaja z Japonske, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče. Pripovedovalec oz. kamišibajkar stoji ob malem lesenem odru. Ob pripovedovanju v odru menja slike, ki prikazujejo pomembne dogodke zgodbe.
Vsaka predstava se začne z udarjanjem dveh paličic drugo ob drugo. Umetnika iz Slovenije sta za otroke pripravila pesem Srečka Kosovela Sončnica na rami, izbor Župančičevih Mehurčkov in pesnitev Roalda Dahla Krava. Za starejše sta dodala še pravljico o tem, kako je v Belo Krajino prišlo žganje. Predstavi si je ogledala tudi prejšnja učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine Nina Gradič Planko, ki nam je prinesla čisto posebno darilo – oder kamišibaj. V Sloveniji je kamišibaj dragocen pedagoški pripomoček in tudi v Banjaluki smo se razveseli odra, ki ga bomo lahko uporabljali pri dopolnilnem pouk slovenščine.

Po kulturnem programu smo poklicali dedka Mraza. Ni prišel sam, z njim je bil tudi Božiček, v dvorani pa sta ga počakala dva palčka pomagalčka. Palčka sta poskrbela, da nihče izmed otrok ni ostal brez darila. V velikih paketih so bile poleg slaščic tudi knjige, za njih je zahvaljujemo Bralni znački Slovenije in založništvu Buča. Zgodbe v slovenščini bodo otroke spremljale v prihodnjem letu, ob njih se bodo nekateri naučili prve slovenske besede. Po sproščenem druženju z dedkom Mrazom in Božičkom smo si zaželeli veliko lepega v letu, ki prihaja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj