Na vsebino

Marija Absec, uradna nosilka Luči miru iz Betlehema

Luč miru iz Betlehema je mednarodna dobrodelna akcija, ki jo vsako leto decembra organizira avstrijska radio televizija ORF, že 27. leto zapored pa se v njo vključujejo tudi slovenski skavti. Plamen iz Betlehema preko Dunaja skavti prinesejo v Slovenijo, kjer ga v želji, da bi zagorel v vsakem domu, ponesejo na številne župnije in ustanove.

Letos je bila akcija za belokranjske skavte še posebnega pomena, saj je bila njihova članica Marija Absec izbrana za uradno nosilko Luči miru iz Betlehema. V Sloveniji so bile za to častno nalogo izbrana tri dekleta, ki so se v preteklem letu s svojimi dejanji pri skavtih in izven njih še posebej izkazale. Marija in še nekaj belokranjskih skavtov se je v soboto pridružilo slovenski odpravi na Dunaj, kjer je potekal svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema. Iz noči sobote na nedeljo je plamen potoval v Belo krajino, kjer so ga dopoldan skavti delili pri vseh svetih mašah v Beli krajini.

Marijo pa so ta teden čakali še protokolarni sprejemi v Ljubljani. V ponedeljek je Luč miru iz Betlehema najprej predala samemu državnemu vrhu – predsedniku vlade Miru Cerarju in predsedniku republike Borutu Pahorju. V nadaljevanju je delegacija obiskala radio Ognjišče, kjer je Marija podala kratko izjavo o tem, kako je biti uradna nosilka Luči miru iz Betlehema. Sledil je obisk Generalne policijske uprave, kjer so pripravili slovesen sprejem Luči z nastopom kvinteta Policijskega orkestra ter nagovori državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Andreja Špenga, vodje Službe generalnega direktorja policije Tomaža Pečjaka in vojaškega vikarja Mateja Jakopiča. Za konec dneva so obiskali še Veleposlaništvo Združenih držav Amerike in Veleposlaništvo Avstrije.

V torek se je dan začel z obiskom Državnega zbora, kjer so Luč miru iz Betlehema sprejeli nekateri poslanci in predsednik državnega zbora Milan Brglez, skavti pa so lahko prisluhnili tudi začetku seje Državnega zbora. Nato so se odpravili na Ministrstvo za okolje in prostor, kjer je Luč sprejela ministrica Irena Majcen. Za prijeten sprejem je poskrbela tudi Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Za konec pa se je delegacija odpravila še na Urad za mladino na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

V prihodnjih dneh bo Luč potovala še na nekatere državne ustanove, belokranjski skavti pa jo bodo v prihodnjih dneh ponesli na belokranjske občine in druge ustanove. Vabljeni ste, da Luč ponesete tudi v svoj dom, plamen lahko dobite pri vseh večerih svetih mašah v Črnomlju.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj