Na vsebino

DEKD: Belokranjska narodna noša

Učenci 5. razreda so v petek, 25. 9. 2020, obeležili otvoritev 30. dnevov evropske kulturne dediščine z izvedbo tehniškega dneva z naslovom Belokranjska narodna noša.

Letošnje skupno geslo DEKD je bilo Spoznaj? Varuj! Ohrani, zato so se učenci najprej dobro seznanili z glavnimi značilnostmi belokranjske narodne noše, nato pa razmišljali tudi o pomembnosti varovanja in ohranjana le-te.

Spoznali so žensko, moško in otroško belokranjsko narodno nošo kot pomemben simbol belokranjskega kulturnega izročila. Noša je stkana iz lana in je v celoti bele barve. Zaradi barve močno odstopa od tradicionalnih narodnih noš drugih pokrajin v Sloveniji. Dodatki k obleki so: trakovi, nogavice, nakit, bele peče pri ženski noši ter širok rjav pas in črni klobuk pri moški noši. Zelo natančno so učenci spoznali tudi belokranjski vzorec, ki krasi tako žensko kot moško narodno nošo.

V uvodnem delu delavnice so učenci iz belega platna izrezali posamezne dele narodne noše v pomanjšani velikosti. Nato so z rdečo nitjo v posamezne kose oblačil izvezli tradicionalni belokranjski vzorec. Ob koncu delavnice so izrezali še vse dodatke, ki sodijo k belokranjski narodni noši in dele sestavili skupaj, da je nastala celotna podoba noše.

V sredo, 30. 9. 2020, so učenci že osvojeno znanje o belokranjskih narodnih nošah še nadgradili z izvedbo kulturnega dne, kjer so spoznali ljudski običaj semiška ohcet, ki ohranja pomembno kulturno izročilo naših prednikov.

V šolo smo povabili vodjo in članico folklorne skupine Semič, Anito Ogulin in Romano Kočevar. Folkloristki sta predstavili, kako je običaj Semiška ohcet potekal nekoč.

Ob tem so učenci spoznali domače besede, ki sodijo k temu običaju: prošnjačenje, svetenje, nakolenče, burkle... Predstavili sta opravo, v kateri plešejo, in poimenovala posamezne dele. Učenci so si ogledali tudi posnetek iz prireditve Semiška ohcet, ki s vsakoletnim prirejanjem ohranja kulturno dediščino našega domačega kraja.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj