Na vsebino

Denarna pomoč vsem, ne le gimnazijcem

Foto: A.R.
Foto: A.R.

Objavljen je razpis za delovno mesto ravnatelja Srednje šole Črnomelj, ki jo po odstopu bivše ravnateljice Elizabete Prus, kot vršilec dolžnosti vodi Zvonko Ivanušič. Če bo postopek izbire uspešen, bo nov ravnatelj oz. ravnateljica vodenje edine belokranjske srednje šole za naslednjih pet let prevzel/-a z novim šolskim letom.

"Selektivna finančna pomoč ni korektna"

S pričetkom letošnjega šolskega leta pa so belokranjske občine pričele izplačevati denarno pomoč vsem dijakom, vpisanim v 1. letnik programa gimnazija v okviru črnomaljske srednje šole. Dijaki tako že dobrega pol leta prejemajo mesečno 100 evrov denarne spodbude. Ob tem je bilo slišati kar nekaj pomislekov glede tega, da so spodbude deležni le gimnazijci, kar bi lahko negativno vplivalo na vpis v ostale programe. Tako so se pojavili predlogi, da bi bilo smiselno denarno pomoč ponuditi vsem dijakom, a v manjšem znesku. Temu je po besedah Zvonka Ivanušiča pritrdilo tudi vodstvo šole. »Vodstvo šole je oblikovalo mnenje, da selektivna finančna pomoč samo dijakom 1. letnika gimnazije ni korektna in posledično ne more imeti pozitivnih učinkov. Zato smo kolegiju belokranjskih županov predlagali, da v času izvajanja učnega procesa, dobivajo finančni pomoč prvošolci vseh šolskih programov. To je bilo tudi sprejeto. Višina bo določena po znanih podatkih o številu vpisa,« je pojasnil vršilec dolžnosti ravnatelja SŠ Črnomelj.

Strateški načrt šole v obravnavi

Pripravljen je tudi osnutek strateškega načrta šole, ki ga trenutno obravnava komisija za kakovost pri SŠ Črnomelj. »Korektno pa bi bilo, da se dokončni sprejem tega na svetu šole odloži do imenovanja novega vodstva, ki bo ta strateški načrt moralo izvajati,« meni Ivanušič. Hkrati v sodelovanju s Podjetniškim inkubatorjem Bela krajina ustanavljajo tudi šolski sklad. Ta naj bi bil po besedah Ivanušiča organiziran kot neprofitna fundacija, namenjena spodbujanju inovacij, podjetništva, dodatnim ekskurzijam ter zagotavljanju brezplačnih prevozov za dijake iz bolj oddaljenih krajev. »Financiral bi se s strani donacij zainteresiranih gospodarskih družb, dobrodelnih akcij in prispevkov s strani občinskih proračunov. Formalni postopek ustanovitve bo trajal dlje časa, upamo pa, da bo zaključen do začetka naslednjega šolskega leta,« še dodaja Ivanušič.

Kot je znano, bodo v šolskem letu 2022/23 na Srednji šoli Črnomelj poleg treh obstoječih programov začeli izvajati tudi nov štiriletni program ekonomski tehnik. Zanj je tako kot v programu strojni tehnik za novince predvidenih 28 mest. V triletnem programu oblikovalec kovin – orodjar je za novince razpisanih 26, v programu gimnazija pa 56 prostih mest. Rezultati vpisa bodo znani v aprilu.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj