Na vsebino

Dirk Heij - dobitnik Župančičeve plakete Občine Črnomelj

Z velikim ponosom in hvaležnostjo vam sporočamo, da je naš ustanovni član, akademski slikar in akademski kipar Dirk Heij, letošnji dobitnik Župančičeve plakete Občine Črnomelj za dolgotrajno življenjsko uspešno in predano delovanje na področju kulturnih dejavnosti.
Dirk je eden izmed ustanovnih članov KUD Artoteke Bela krajina, ki v Beli krajini živi in ustvarja že več kot 30 let. Čeprav je po rodu Nizozemec, pravi da se počuti, kot belokranjec in s tem priznanjem smo pokazali, da ga kot takega tudi sprejemamo.
Dirk, ponosni smo nate in hvaležni, da lahko ustvarjamo ob tako izjemnem človeku.

Tukaj pa je še njegov govor, ki se je globoko dotaknil, čisto vsakega udeleženca osrednje prireditve Občine Črnomelj ob slovenskem kulturnem praznkiu in podelitve Župančičevih diplom in plakete za leto 2017:

"Spoštovani!

Nikoli nisem pričakoval tega priznanja. Počaščen in hvaležen sem, da je moj trud cenjen. Da je cenjeno moje prizadevanje, da bi na pozitiven, kulturen način prispeval k družbi v Črnomlju in Beli krajini.

Ljubim Slovenijo in še posebej našo Belo krajino. Čeprav sem tujec, tu živim že več kot trideset let in osebno se počutim, da sem Slovenec in Belokranjec in ta nagrada kaže, da me sprejemate kot takega. Ponosen sem. Hvala.

Še o kulturi.

Kultura je zelo kompleksna, nikjer enaka. Ves čas se spreminja in razvija. Vendar vse spremembe niso vedno dobre za ljudi in ne izboljšajo odnosov med njimi.

Kultura ni vedno pozitivna. Človeštvo je trpelo in še trpi mnoge vojne. Ampak tudi vojna je del kulture nekega naroda, čeprav skrajno destruktiven.

Pozitivna kultura je način, kako gremo čez našo preteklost, sedanjo kulturo in kako upamo na prihodnost. Na dobre odnose med ljudmi. To je konstruktivna kultura. In za to si jaz prizadevam vse življenje.

Hvala."

Vir: KUD Artoteka Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj