Na vsebino

Divji potok: brezvestnež povzročil ekološko katastrofo

Na Zavodu za varstvo narave so bili v četrtek, 25. novembra, obveščeni o neznani sivi snovi na brežini Divjega potoka. Glede na prevladujočo rabo zemljišč v neposrednem zaledju so najprej pomislili na prekomerno gnojenje. Nemudoma so se odpravili na teren in le nekaj metrov dolvodno od Srednje vasi, na levi brežini odkrili pravo ekološko katastrofo - neznani brezvestnež je na brežino nad potokom zlil večjo količino neznane goste snovi, ki je stekla vse do potoka in celo vanj.

Zaradi napovedanega obilnega deževja so se z Občino Semič dogovorili, da lokalni gasilski društvi območje razlitja prekrijejo z neprepustno folijo, ki bi preprečevala nadaljnje spiranje v potok. Folija ni mogla preprečiti spiranja snovi, ki se je že predtem zlila v potok. Močan vonj je bil v potoku prisoten več kot 300 metrov dolvodno, mimo Zmajeve jame do najvišjih lehnjakovih stopenj na potoku.

»Območje izlitja bo potrebno celostno sanirati, saj so prisotna onesnaževala, ki so že in bodo še povzročala veliko ekološko škodo. Na mestu izlitja smo opazili mrtvega raka koščaka, val koncentrirane onesnažene vode pa bi na poti proti reki Krki lahko bil usoden tudi za druge vodne živali. Primer preiskuje policija. Glede na to, da so pred dobrim mesecem povsem črno vodo zabeležili tudi v Starih Žagah, tovrstna dejanja očitno niso redka,« je še zapisal Matej Simčič, višji naravovarstveni svetovalec na novomeški območni enoti Zavoda za varstvo narave.

Simčič še poudarja, da mora za takšna dejanja obstajati ničelna toleranca, saj so tovrstni primeri onesnaževanja »dobesedno v posmeh vsem, ki se trudimo ohranjati naravo, tako poklicno kot osebno«.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj