Na vsebino

Dnevi evropske kulturne dediščine na semiški šoli

Učenci 1. razredov OŠ Belokranjskega odreda Semič smo obeležili Dneve evropske kulturne dediščine. V ponedeljek, 25. septembra, smo v šoli izvedli kulturni dan z naslovom Igre nekoč. Spoznali smo igre, ki so se jih igrale naše babice. Tudi sami smo se preizkusili v plesu in igranju najrazličnejših iger. Iz naravnega materiala smo izdelali lovilce sanj.

V sredo, 27. 9. 2023, smo obiskali Hišo dobrega kruha v Rosalnicah pri Metliki. Z gospo Mojco Kramarič smo spoznavali, kako poteka peka kruha. Za okusen kruh niso dovolj le sestavine, temveč predvsem ljubeča roka. Zamesili smo vsak svoj hlebček kruha, ki smo ga spekli v krušni peči. Omamen vonj svežega kruha nas je spremljal celo pot do doma, kjer smo se z njim posladkali.

Teden smo zaključili s sončnim pohodom na Smuk. Na poti do cilja smo spoznavali in opazovali jesensko obarvano okolico. Po malici, počitku in igrah na prostem, smo se razigrani in prijetno utrujeni odpravili v šolo.

Ob zavedanju, da živimo v okolju z bogato kulturno dediščino, smo strnili svoja doživetja prijetno preživetega tedna.

V torek, 3. 10.2023, so se učenci 8. razredov, v muzejski hiši v Semiču, udeležili delavnice z naslovom »Kulinarika preteklosti«. Pridružilo se nam je tudi osem učencev, iz osnovne šole Vinica.

Delavnico je vodila učiteljica Jasna Hrastar.

Delavnica se je začela z uvodnim predavanjem, kjer sem otrokom predstavila, kako so se prehranjevalne navade in kuharski postopki skozi stoletja spreminjali ter kako so se različna kulturna področja prepletala in vplivala na način priprave hrane.

Ključna metoda raziskovanja na delavnici je bila uporaba QR kod. Otroci so se prelevili v raziskovalce, ki so bi opremljeni s pametnimi telefoni in seznamom QR kod. Te so jih usmerjale na različne točke v muzejski hiši. Spoznali so burkle, pokrivače, žličnik, sklednik, latvico, …

Učenci so si lahko v živo ogledali te pripomočke.

Sproti so reševali križanko in geslo, ki so ga dobili jih je privedlo, do tradicionalne belokranjske jedi – belokranjske povitice. S pomočjo interneta so nato poiskali recept in ga zapisali.

Z izvedeno delavnico smo dokazali, da zgodovina ni le zapisana v knjigah, ampak je lahko živa izkušnja, ki jo lahko raziskujemo in doživimo.

V tem tednu smo izvajali dejavnosti s katerimi obeležujemo Dneve evropske kulturne dediščine. Letos potekajo pod geslom: »Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici«. Skozi zanimivo in poučno dejavnost smo se posvetili eni izmed teh spretnosti - pletenju košaric. Pletar je poklic, ki je imel nekoč izjemno pomembno vlogo v našem vsakdanjem življenju. Košare so bile uporabljane za shranjevanje hrane, orodja in drugih potrebščin. Z izgubo tega starodavnega znanja izgubljamo tudi del naše kulturne dediščine. Učenci so se skupaj z učitelji poglobili v svet pletenja košaric. Učili smo se o različnih materialih, spoznavali različne vrste košaric ter raziskovali zgodovino tega poklica. Kljub zahtevnosti, ki jo prinaša pletenje košaric, so učenci izkazali izjemno vztrajnost in ustvarjalnost. Zavezani smo ohranjanju naše kulturne dediščine in zavedamo se, da je pomembno prenašati znanje naših prednikov na prihodnje generacije. S to dejavnostjo smo spodbujali tudi spoštovanje do tradicionalnih poklicev, ročnih spretnosti ter našega izročila.

Ne spreglejte fotografij v naši galeriji, ki prikazujejo kreativnost naših učencev med pletenjem košaric.

Dneve evropske kulturne dediščine smo v 5. razredu zaključili s tehniškim dnevom.

V torek, 3. 10. 2023, so učenci po načrtu izdelali gugalnico iz tršega papirja. Ta naloga je zahtevala poznavanje osnovnih tehničnih postopkov, natančnost in ustvarjalnost.

Najprej so morali učenci skrbno prebrati navodila ter se izdelave lotili po korakih. To je vključevalo risanje načrta, kjer so določili dimenzije, oblike in druge podrobnosti. Naslednji korak je bil rezanje tršega papirja, sestavljanje in spajanje le-tega. Ko so bile gugalnice končane, pa je sledila njihova kreativnost. Učenci so imeli možnost, da svoje izdelke poljubno okrasijo in opremijo. Tako je vsaka gugalnica postala unikatna umetniška mojstrovina, ki je odražala domišljijo učenca.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj