Na vsebino

Dnevi kulturne dediščine na Podružnični šoli Štrekljevec

Na podružnični šoli Štrekljevec smo pretekli teden z različnimi dnevi dejavnosti obeležili dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine z lanskoletnim naslovom (Vz)trajnostna dediščina.
S športnim dnevom smo obeležili tudi dan slovenskega športa. Na pohod smo se odpravili do vasi Brezova Reber. Pot nas je vodila mimo travnikov, pašnikov, polj in vinogradov, kjer je v slednjih že potekala trgatev. Pod staro vaško lipo sredi Brezove Rebri sta se nam prilegla počitek in malica. Nazaj grede pa smo se ustavili na osojniškem »vaškem središču«. Vaščanke so nas že čakale s sladkimi dobrotami. Na igrišču smo se še poigrali, nato pa pot pod noge nazaj do šole.

Učenci 3. in 4. razreda smo naravoslovni dan namenili naravi. Skupaj z vrstniki z matične šole smo obiskali Krajinski park Lahinja. Spoznavali smo različna življenjska okolja ter rastline in živali, ki tam domujejo.
Učenci 1. in 2. razreda pa smo kulturni dan namenili obisku stare šole Bistra buča, ki stoji na Radovici pri Metliki. V šoli nas je pričakal učitelj Jože in nam predstavil učno uro na način kot je potekala v starih časih. Učili smo se o Beli krajini. Učitelj je imel zelo stroga pravila. Pri pouku smo morali zbrano poslušati in sedeti z rokami na hrbtu. Če nismo pravilno odgovarjali, je udaril s palico po mizi. Ob koncu ure smo dobili spričevalo, ki nas bo spomnilo na šolo v starih časih.

V okviru tehniškega dneva smo se prvošolci in drugošolci posvetili lesu in odpadnemu papirju. Izdelovali smo stojala za barvice in svinčnike. Uporabili smo tehniko kaširanja. Stojala smo tudi pobarvali. Nastali so lični izdelki.
Tretješolci in četrtošolci pa smo z zanimanjem spoznavali postopke in tehniko izdelave belokranjske pisanice, eno izmed značilnosti, po kateri je Bela krajina prepoznavna. Značilna je predvsem za adlešički okoliš, kjer so prve pisanice tudi nastale.

Teden smo zaključili z novimi izkušnjami in vedenji o naši bogati dediščini domačega kraja in pokrajine.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj