Na vsebino

Druga smrtna žrtev koronavirusa v Sloveniji

Zaradi koronavirusa je v Sloveniji umrla že druga oseba. Šlo naj bi za oskrbovanko doma za starejše občane Metlika. V Sloveniji so danes do 14. ure okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 414 osebah, kar je 31 več kot v soboto, so objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V Sloveniji smo za zdaj testirali 13.098 oseb, v zadnjem dnevu 1.088. V šmarskem domu upokojencev je okuženih že 18 oskrbovancev.

Kot je na danšnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, je zaradi novega koronavirusa umrla še druga oseba v Sloveniji. Po poročanju medijev naj bi šlo za 90-letno oskrbovanko doma za starejše občane Metlika. Pred tednom dni je umrl 86-letnik.

Oba umrla sta bila že hudo bolna

Minister je ob tem dejal, da sta oba umrla stara okoli 90 let in sta imela različna spremljajoča obolenja. Zdravniki so po Gantarjevih besedah zanju ocenjevali, da lahko do tega pride tudi brez okužbe. Okužba je bila tukaj prisotna, težko pa bi rekli, da je nekdo zaradi tega izgubil svoje življenje, je dodal.

V bolnišnicah se zdravi 55 oseb

Minister je še dejal, da je Slovenija po številu testiranj še vedno med državami, ki teste opravljajo v večjem številu. V zadnjem dnevu smo jih opravili 1.088. Gantar je še dodal, da je v Sloveniji trenutno hospitaliziranih 55 oseb, kar je ena manj kot v soboto. Od teh jih je v intenzivni terapiji deset oziroma en več kot v soboto.

Največ primerov v osrednji Sloveniji

Največ primerov – 144 – je po podatkih NIJZ potrjenih v osrednjeslovenski regiji, 73 jih je iz savinjske, 57 iz juhovzhodne Slovenije, 37 iz podravske, 28 iz gorenjske, 16 iz koroške, 13 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, šest iz goriške ter pet iz posavske in zasavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov. Med obolelimi je 201 ženska in 211 moških. Oboleli po starostnih skupinah so predstavljeni v Tabeli 1.

Trenutno je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 30 pacientov s COVID19, med njimi 9 v enoti intenzivne terapije, so sporočili na Twitterju.

V UKC Maribor je hospitaliziranih 10 pacientov: dva sta v intenzivni enoti (na respiratorju, stabilna), 8 pa na oddelku, od tega 1 pacient potrebuje dodatno oskrbo s kisikom. Včeraj sta bila 2 odpuščena, 1 pacient pa na novo sprejet. Rezultati drugega kontrolnega testa na okužbo s koronavirusom treh zaposlenih, ki so v samoizolaciji, so bili negativni in se bodo lahko vrnili na delo, so še sporočili iz UKC Maribor.

Vir: Siol.net

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj