Na vsebino

Ekološki otoki niso smetišča

Nepravilno odlaganje odpadkov se je te dni zgodilo na ekološkem otoku Kanižarica, kjer je za sedaj še neznana oseba (oz. več oseb) nevestno odložila smeti in hkrati tudi odpadke, ki ne sodijo na eko otok (gradbeni odpadki).

Kljub visoki osveščenosti občanov in stalnemu pozivanju k ustreznemu ravnanju z odpadki so med nami še vedno posamezniki, ki jim ni mar za pravilno ravnanje z odpadki in skrb za okolje ter s tem mečejo slabo luč na vse uporabnike nekega ekološkega otoka. Take podobe mesta si ne želimo, vendar moramo VSI sodelovati pri tem, da naše okolje ostaja čisto - možnosti pravilnega ravnanja z odpadki je dovolj. Ekološki otoki so namenjeni zgolj zbiranju odpadnega papirja, stekla in odpadne embalaže.

Možnosti oddaje odpadkov, ki ne sodijo na ekološki otok:

  • Oddaja odpadkov na zbirnih centrih

Na žalost večkrat opažamo, da uporabniki na ekološke otoke odpadke odlagajo neprimerno, pogosto tudi odpadke, ki tja ne sodijo, kljub dejstvu, da večino teh odpadkov lahko brezplačno predajo na PCRO Vranoviči in zbirnem centru Semič. Vse ločeno zbrane odpadke od naših uporabnikov namreč prevzemamo v okviru javne službe, tako da ob predaji ni potrebno ničesar plačati.

  • Brezplačni odvoz kosovnih odpadkov enkrat letno

Enkrat letno lahko naročite brezplačen odvoz kosovnega materiala iz vaših gospodinjstev (do 3 m³), odvoz pa bomo opravili praktično izpred vašega stanovanjskega objekta. Upravičena so vsa gospodinjstva, ki so vključena v sistem rednega odvoza odpadkov.

In ne pozabimo čiščenje nepravilno odloženih odpadkov okoli ekoloških otokov ni del nalog obvezne gospodarske službe odvoza odpadkov, to so ČRNA ODLAGALIŠČA in tako odlaganje velja za prekršek.

Pohvale pa vsem uporabnikom, ki se trudijo in nam pomagajo ohranjati naš kraj in naravo čisto ter so vestni in natančni pri ločevanju in odlaganju odpadkov. Vsi skupaj varujemo naše okolje.

Če ne veš kam z odpadki, se posvetuj, pokliči in povprašaj! Tako zelo preprosto je - tel. št. 07 30 61 660.

Vir: JP Komunala Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj