Na vsebino

Ekološki otoki prepolni šare

Tako je videti ekološki otok v Vojni vasi. Foto: Komunala Črnomelj
Tako je videti ekološki otok v Vojni vasi. Foto: Komunala Črnomelj

Kljub pogostemu ozaveščanju o tem, kakšna je funkcija ekoloških otokov, nekateri uporabniki vztrajno odlagajo kosovne odpadke ob ekološke otoke, opozarjajo na Komunali Črnomelj. To razkrivajo tudi fotografije nekaterih najbolj kritičnih lokacij v črnomaljski občini: Vojna vas (na sliki), Ulica na Utrdbah in pri stadionu Loka v Črnomlju ter nasproti trgovine Bine v Vinici.

Posode za odpadke, ki so nameščene na tako imenovanih ekoloških otokih so namenjene ločenemu zbiranju odpadne embalaže, kamor sodijo papir, steklo, plastenke in pločevinke. Tako zbrana embalaža se zbira in oddaja pooblaščenim družbam po državni shemi. Vsi zabojniki, nameščeni na ekoloških otokih so del občinske (komunalne) infrastrukture.

Ekološki otoki so pri uporabnikih zelo pogosto dojemani kot kraj za odlaganje vseh vrst odpadkov, ugotavljajo na Komunali Črnomelj. Pri tem prednjačijo kosovni odpadki, družbo pa jim delajo tudi avtomobilske gume, gospodinjski aparati in drugo.

"Za vsako čiščenje 'zlorabljenega' eko otoka se moramo odpraviti s posebno, interventno ekipo, kar po nepotrebnem povečuje stroške, ki jih zopet plačajo vsi občani," opozarjajo in dodajajo, da obstajajo ekološki otoki, ki so pogosteje polni odpadkov, ki tja ne sodijo. "Kar pomeni, da gre po vsej verjetnosti za posameznike, ki zlorabljajo sistem na škodo vseh ostalih uporabnikov, narave ter izgleda naše občine," še sporočajo s črnomaljske komunale.

Vir: Komunala Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj