Na vsebino

Tamburica, moja ljubica

V registru nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi ministrstvo za kulturo, je od lanskega decembra vpisano tudi tamburaštvo. Kot nosilec enote je navedeno Kulturno umetniško društvo Božo Račič Adlešiči, v okviru katerega deluje tamburaška sekcija Adlešički tamburaši, ki so tudi pobudniki vpisa tamburaštva v register. Njihove tamburice, za katere sami pravijo, da so prvinski glas Bele krajine, želijo namreč ohraniti pred pozabo in igranje tega glasbila ohraniti tudi za naslednje rodove. Na zadnjo novembrsko soboto so v nabito polni dvorani Doma krajanov Adlešiči pripravili jubilejni koncert ob vpisu tamburaštva v Register nesnovne kulturne dediščine.

Adlešičkim tamburašem je uspelo »prvinski glas Bele krajine« iztrgati pozabi. Kot je v pogovoru s povezovalcem prireditve Matjažem Rusom izpostavil častni gost večera, muzikolog doc. dr. Drago Kunej iz Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU v Ljubljani, je tamburaštvo z vpisom v register dobilo priznanje kot pomembna kulturna dediščina v slovenskem prostoru, ki si zasluži posebno pozornost in navsezadnje tudi zaščito. Po besedah Kuneja je tamburaštvo pri nas množično, imamo tudi mlade, ki se na tem področju formalno izobražujejo. Tamburico pa so na Slovenskem ljudje vzeli za svojo, postala je ljudsko glasbilo, enakovredno vsem ostalim glasbenim inštrumentom.

Adlešički tamburaši so ena izmed najbolj uspešnih sekcij KUD Božo Račič Adlešiči. Redno sodelujejo na srečanjih ljudskih pevcev in godcev ter prejemajo zlata priznanja. Leta 2019 so zaigrali na državni reviji poustvarjalcev glasbenega izročila Slovenije Napev – odsev in se odlično odrezali. Skupino, ki še vedno ohranja tradicijo igranja na tamburice na dvoglasni kvintni Farkašev sistem, je še pred formalno ustanovitvijo društva v Adlešičih leta 1922, ustanovil Božo Račič – Kume. Leta 2018 so s koncertom obeležili 100-letnico tamburanja na Farkašev sistem v Adlešičih. Letno imajo od 50 do 60 nastopov: udeležujejo se regijskih in državnih srečanj ljudskih pevcev in godcev, spremljajo folklorno skupino pri njenih nastopih ter igrajo na različnih prireditvah in zabavah.

V bogatem programu jubilejnega koncerta so se poleg Adlešičkih tamburašev in Kresnic KUD Božo Račič Adlešiči, predstavili tudi številni gosti. Nastopili so mlada pevka Viviana Kukar, pevska skupina Cantadore Gradin iz Slovenske Istre, tamburaška skupina Bisernica – veterani iz Rateč pri Škofji Loki, Ljudske pevke Ponikva pri Žalcu in belokranjski Dolc kvintet. Nastopili so še mladi domačini Jana Miketič, Žiga Vranešič, Neja Veselič in Tim Veselič.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj