Na vsebino

Eno leto delovanja VNRC-ja Črnomelj

Eno leto je minilo od odprtja Večnamenskega romskega centra Črnomelj, prostora v katerem se izvajajo aktivnosti namenjene krepitvi in izboljševanju socialno-ekonomskega položaja pripadnikov romske skupnosti v Republiki Sloveniji, njihovi boljši družbeni integraciji ter vzpostavitvi sodelovanja in zaupanja z večinskim prebivalstvom lokalne skupnosti.

V enem letu je bilo izvedeno veliko različnih aktivnosti, delavnic, svetovanj, informiranja, druženja, promocijskih akcij in nenazadnje tudi zabav.

Aktivnosti so izvedli različni izvajalci in prostovoljci. Koordinirala jih je Slađana Adamov, vodja VNRC-ja Črnomelj.

O aktivnostih smo javnost obveščali preko lokalnih medijev vsaka dva meseca. O naših aktivnostih ste zagotovo že brali.

V zadnjih dveh mesecih pa se je dogajalo naslednje:

Zadnji teden avgusta smo v sodelovanju z ZIK-om Črnomelj organizirali druženje z odraslimi pripadniki romske skupnosti. Ob igranju družabnih iger smo se pogovarjali, med drugim, tudi o dokončanju šole in možnostih zaposlovanja.

Za šoloobvezne otroke, ki so naši najbolj zvesti obiskovalci in vsakodnevno obiščejo center, smo pripravili zabavo pred začetkom novega šolskega leta ter se pogovarjali o pripravah na šolo in o šolskih potrebščinah.

Septembra smo veliko pomagali staršem in otrokom glede novega šolskega leta. Veliko informacij je bilo posredovanih staršem, sploh staršem, katerih otrok je prvič prestopil šolski prag.

Skupina mladostnikov je začela s plesnimi vajami enkrat tedensko. Ne samo trebušni, tudi ostali plesi so Romom res v krvi.

Prostovoljec Matej, ki je po poklicu kozmetični tehnik, je izvedel dve delavnici. V prvi je udeležence naličil, v drugi pa jim naredil frizure. Frizure je, z oceno super, ocenila frizerka, ki smo jo povabili, da poda strokovno oceno.

V oktobru smo še kuhali enolončnico, izdelovali nakit in igrali socialne in družabne igre.

EVS prostovoljki MC BIT sta izvedli delavnico izrezovanja strašnih buč.

Zadnjo delavnico v oktobru sta pripravili medicinski sestri Centra za krepitev zdravja, ZD Črnomelj. Naslov delavnice je Čiste roke za zdrave otroke, kjer so udeleženci izrezovali oris svojih rok ter iz njih naredili Mavričnega laboda. Roke so »umazali« z barvami, naredili odtise in potem roke pravilno in temeljito umili.

Čistih rok, nasmejanega obraza in zadovoljnega duha da se družimo, učimo, povezujemo, zabavamo, pogovarjamo in spoznavamo nove ljudi, stvari in dogodke odpravljamo na zaslužene počitnice, praznike in dopust.

Vir: CSD Dolenjske in Bele krajine

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj