Na vsebino

Epidemija se še naprej umirja, skrbi povzroča delta

V torek so v Sloveniji ob 2038 PCR testih potrdili 50 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 2,5 odstotka PCR testov.

V bolnišnicah se zdravi 83 oseb, 29 na intenzivni negi, en covidni bolnik je umrl. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 59, kar je deset manj kot dan prej.

V Beli krajini so včeraj potrdili 5 novih primerov okužb, štiri v Črnomlju in enega v Metliki. V ponedeljek so odkrili samo eno okužbo v Črnomlju.

V belokranjskih občinah je trenutno 14 aktivnih primerov okužb: Črnomelj 10, Metlika 3, Semič 1.

Strah pred četrtim valom zaradi različice delta

Portugalska se boji izbruha četrtega vala, saj se v državi pospešeno širi različica novega koronavirusa delta, ki predstavlja več kot 60 odstotkov novih primerov v Lizboni. Da bi preprečili nadaljnje širjenje, so omejili potovanja med prestolnico in ostalim delom Portugalske. Vse več primerov opažajo tudi v sosednji Italiji, od 96 analiziranih vzorcev v Furlaniji - Julijski krajini je bila v 25 primerih prisotna različica delta.

V Furlaniji - Julijski krajini je bilo od 96 novih okužb 35 primerov alfe, 25 delte in 2 primera različice gama, preostale vzorce so kategorizirali pod "drugo". 67 od 96 primerov se je okužilo znotraj družine, 12 okužb je povezanih z begunci, šest pa se jih je okužilo prek prijateljev.

Slovenski strokovnjak mikrobiolog Alojz Ihan je pred dnevi opozoril, da bi predvsem pri starejših potrebovali večjo precepljenost. Boji se, da bo tudi pri nas jeseni divjala delta različica virusa, če ne bo pri starejših od 50 let precepljenost več kot 90-odstotna. »Bomo pač imeli veliko virusa, ki bo krožil v glavnem med mladimi,« je dejal Ihan in poudaril, da lahko samo robustna precepljenost prepreči vnovično zapiranje gospodarstva in družbenega življenja.

Vir: STA, Covid-19 sledilnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj