Na vsebino

ETM v Vrtcu Sonček iz Semiča

Evropski teden mobilnosti (ETM) je letos potekal pod sloganom Izstopimo iz avta in stopimo skupaj. Odvijal se je med 16. in 22. septembrom, v Semiču pa smo temu namenili dobršni del septembra in oktobra. Veliko aktivnosti pa smo izvedli tudi v našem vrtcu:

  • Od 16. 9. do 22. 9. 2022 JUTRANJE RAZGIBAVANJE: otroci iz starejših skupin so se ob jutrih razgibavali s članicami Šole zdravja Semič. Poleg krepitve telesnega in duševnega zdravja so krepili tudi medgeneracijsko sodelovanje.
  • V času od 16. 9. do 22. 9. 2022 PARKIRNI DAN: pri Osnovni šoli Semič je bilo zaprto parkirišče in za nas postalo pravo igrišče. Z otroki smo izvajali različne aktivnosti: tekalne in elementarne igre, igre z različnimi pripomočki, otroci so se vozili s kolesi, skiroji in poganjalci.
  • 20. 9. 2022 smo organizirali že tradicionalno prireditev JAZ IN OČKA TEČEVA – SEDMIČ. Na dogodku, so se pomerili očki in njihovi otroci, stari od 3 do 6 let. Otroci so tekli v štirih skupinah, stari od 3-6 let. Vsi sodelujoči so na cilju prejeli medalje, prvi trije v vsaki skupini pa tudi priznanje.
  • 5. 10. 2022 ŠOLSKA ULICA: za en dan smo za ves promet zaprli del Šolske ulice pred vrtcem. Z otroki smo izvajali različne aktivnosti: kolesarjenje, rolanje, vožnja s skiroji in poganjalci, igre z žogami, talne igre, različne poligone… Otroci in vzgojiteljice si takšnih površin za igro želimo kar vse dni v letu.
  • od 26. 9. do 21. 10. 2022 BELI ZAJČEK: vzgojiteljice so otroke motivirale s pomočjo zgodbice o belem zajčku, katerega kožušček je umazan zaradi izpušnih plinov v avtomobilih. Povabile so jih, da mu očistijo kožušček s tem, da v vrtec prihajajo peš ali s katerim drugim trajnostnim prevoznim sredstvom. Pri projektu so morali aktivno sodelovati tudi starši, saj je način prihoda otrok v vrtec odvisen prav od njih. Vsak otrok je dobil svojega sivega zajčka in nanj vsako jutro, ko je prišel v vrtec na trajnosten način, prilepil bel krog. Tako so imeli zajčki iz dneva v dan bolj bele kožuščke. Na ta način otroci spoznavajo, da lahko tudi sami veliko pripomorejo k temu, da je okolje, v katerem se gibljejo, varnejše in čistejše. V nekaterih skupinah projekt še poteka.

Aktivnosti so se in se še izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so poleg Občine Semič sofinancirane s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe, posredniški organ pa je Ministrstvo za infrastrukturo. Vrtec je prejel 5 parov rolerjev, ki nam jih je predala naša županja Polona Kambič. Rolerjev smo zelo veseli, saj si bodo otroci z njimi dodatno razvijali svoje gibalne sposobnosti, ter krepili aktivne oblike trajnostne mobilnosti.

Vir: Vrtec Sonček Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj