Na vsebino

Film Maje Weiss za uvod v Cikel slovenskega filma v Italiji

Maja Weiss. Foto: Bela film
Maja Weiss. Foto: Bela film

S filmom Maje Weiss Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna se bo začel Cikel slovenskega filma v Italiji. S filmom se bodo v goriškem Kinoateljeju spomnili tudi 25-letnice prve podelitve nagrade Darko Bratina, ki jo je kot prva prejela prav Maja Weiss za celovečerni dokumentarni film Cesta bratstva in enotnosti.

Cikel bo drevi odprl dokumentarec Maje Weiss, ki po besedah organizatorjev prinaša “čustveno potovanje skozi temne epohe zgodovine”. Film usmerja pogled v čas druge svetovne vojne skozi objektiv štirih otrok, poslednjih še živečih žrtev nacističnega rasnega eksperimenta.

Leta 1942 je bilo namreč okoli 30 “rasno ustreznih” slovenskih otrok vključenih v zloglasni nacistični program Lebensborn, ki ga je zasnoval Heinrich Himmler. Večino teh otrok so oddali v posvojitev nemškim parom. Projekcije filma Zajeti v izviru – Slovenski otroci se bodo udeležili avtorica filma, producentka Ida Weiss iz produkcijske hiše Bela film ter koscenaristka Nataša Konc Lorenzutti.

Film je bil posnet v Sloveniji, Nemčiji, Belgiji in na Kostariki, kamor je življenjska pot ponesla štiri nekoč ukradene slovenske dojenčke.

Vsaka od štirih zgodb ukradenih otrok je kompleksna in različna. V filmu se opazi dvojna tragedija teh otrok, njihovo dvojno trpljenje, nekateri so celo dvakrat izgubili starše, je povedala Weiss.

Film prinaša opozorilo, da se kaj takega ne bi smelo več dogajati, a je realnost žal drugačna, saj film ob koncu opozori tudi na ugrabljanje otrok med trenutno vojno v Ukrajini.

Kot je povedala režiserka Weiss, gre v filmu za pričevanja štirih slovenski ukradenih otrok in za protivojni film ter dokumentarec v spomin in opomin.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj