Na vsebino

FOTO: Nemirna noč ob naraščajoči Kolpi

Celodnevno deževje in ponekod močan veter sta v petek in v noči na soboto povzročila veliko težav. Največ je bilo poplav meteorne vode, narasla Kolpa je ogrožala kampe in stanovanjske hiše, podiralo je drevesa. Belokranjski gasilci so imeli polne roke dela, z uprave za zaščito in reševanje poročajo o številnih intervencijah.

Včeraj ob 18.08 je v Dragatušu meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Dragatuš so za hišo prečrpali okoli šest kubičnih metrov vode, preden je vdrla v objekt. Vhod objekta so zaščitili s protipoplavnimi vrečami.

Uro in pol pozneje je meteorna voda v Dragatušu zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dragatuš so prečrpali okoli 500 litrov vode.

Ob 18.21 so v Šolski ulici v Črnomlju gasilci PGD Črnomelj pregledali ostrešje stanovanjske hiše, kjer je prišlo do zamakanja strehe in posledično prostorov. Lastniku so svetovali, da večje število strešnikov zamenja krovec.

V Dobličah je ob 19.05 meteorna voda poplavila prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobliče so iz kleti izčrpali tri kubične metre vode.

Ob 21.12 je pri kampu v Krasincu narasla voda reke Kolpe poplavila cesto na kateri je obtičalo osebno vozilo. Gasilci PGD Krasinec in Podzemelj so vozilo privezali za bližnje drevo.

Ob 21.41 je v naselju Breg pri Sinjem Vrhu narasla voda reke Kolpe ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Sinji Vrh so preprečili vdor vode v objekt in prestavili stanovanjsko opremo iz kletnih prostorov.

Ob 22.30 je v kampu Podzemelj narasla voda reke Kolpe ogrožala počitniško prikolico v kateri sta bili dve osebi, ki je nista želeli zapustiti. Gasilci PGD Podzemelj so v prisotnosti policije in reševalcev nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj osebi izselili iz prikolice na varno. Lastniku kampa so priporočili, da zaradi nevarnosti narasle vode izprazni kamp.

Ob 23.44 je v naselju Tanča Gora meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dragatuš in Tanča Gora so iz prostorov odstranili okoli 4000 litrov vode in okoli objekta postavili protipoplavne vreče.

Danes ob 00.35 je v Ulici Heroja Starihe v Črnomlju voda zalivala kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Črnomelj so namestili potopno črpalko.

Podrta drevesa ovirala promet

Sinoči ob 23.41 je na cesti Metlika - Drašiči podrto drevo oviralo promet. Pol ure pozneje je podrto drevo oviralo promet tudi na cesti Metlika - Novo mesto, pri kraju Trnovec. Dežurni delavci CP Črnomelj so drevesa razžagali in odstranili.

Intenzivnejše padavine bodo predvidoma le še v jugovzhodni Sloveniji

Dopoldne bodo intenzivnejše padavine predvidoma le še v jugovzhodni Sloveniji, najverjetneje na območju Kolpe.

Do sredine dneva lahko v severni, zahodni in osrednji Sloveniji pade še od 50 do 100 milimetrov dežja, v jugovzhodni pa krajevno tudi do 150 milimetrov, predvsem na območju Bele krajine, Kolpe.

Kolpa bo še poplavljala, zato tam velja rumeno opozorilo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj