Na vsebino

Fotografsko potepanje po nekdanji kočevarski vasi

V torek, 1. oktobra, je v nekdanji kočevarski vasi Brezovica pri Črmošnjicah v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine 2019 ter v organizaciji OŠ Semič potekalo fotografsko potepanje z delavnico. Mladi fotografi iz Slovenije in Hrvaške so poskušali v objektiv fotoaparata ujeti motive kulturne in naravne dediščine nekdanje kočevarske vasi. Ostanki vasi pričajo o življenju Kočevarjev, nekdanji nemško govoreči skupnosti, ki je tu tvorila jezikovni otok. V jeziku Kočevarjev še vedno slišimo odmeve srednjeveške nemščine, južno bavarske jezikovne skupine. Nemško govoreča skupnost je v naših krajih živela od prvih desetletij 14. stoletja pa do začetka 2. svetovne vojne. Zaradi odmaknjenosti od večinskega naroda je izoblikovala svojevrsten jezik, ki po UNESCO klasifikaciji sodi med kritično ogrožene jezike.

Pozornost je bila posvečena tudi medkulturnemu učenju. Članica Zveze kočevarskih organizacij je udeležencem predstavila kočevarsko kulturno dediščino, jih seznanila s kulturno in jezikovno raznolikostjo tega področja ter osvetlila zgodovinska dejstva. Namen je bil, da bi mladi ob spoznavanju zgodovinsko in kulturno raznolikost razumeli v povezavi s sedanjimi družbenimi odnosi ter zbuditi občutek odgovornosti do dediščine ter reševanja okoljskih problemov. Iz naše šole so se fotografske delavnice s potepanjem udeležili naslednji dijaki:

  • Dimitri Mandič Petraš, 1. bG
  • Loti Čufer, 1. bG
  • Jan Matotek, 1. bG

Izbrane fotografije bodo na ogled v KC Semič.

Vir: Srednja šola Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj