Na vsebino

Gače pripravljene na zimsko sezono

Vodja smučišča Gače Bor Koprivnik in semiška županja Polona Kambič.
Vodja smučišča Gače Bor Koprivnik in semiška županja Polona Kambič.

Na belokranjsko-dolenjskem smučišču Gače so pripravljeni na novo sezono. Žičnice, sedežnica in delovni stroji so pregledani in v dobrem stanju, dodatno so za letošnjo sezono kupili še en teptalec snega, na voljo imajo 25 snežnih topov. Kot je povedal vodja smučišča Borut Koprivnik, je za obiskovalce najpomembneje, da ne bodo dražili smučarskih kart.

Po besedah Koprivnika bodo sezono, če bodo to dopuščale razmere, začeli 15. decembra, s predprodajo smučarskih kart pa so začeli 1. oktobra. Cene, kot rečeno, ostajajo na ravni lanskih. Dnevna karta za odrasle bo 24 evrov, za mladince 20 in za otroke 15 evrov. Kupiti je mogoče tudi sezonske karte.

Smučarjem bo na voljo osem kilometrov smučarskih prog, pet vlečnic in sedežnica, ki skupaj zmorejo pretok 5400 smučarjev na uro. Ob zadostni zasneženosti bo na voljo tudi 2,4-kilometrska tekaška proga. Opremo si bo mogoče izposoditi, Koča Gače bo poskrbela za okrepčilo.

Obisk na smučišču se po besedah Koprivnika iz leta v leto povečuje. Trenutno jih letno v zimski sezoni obišče okoli 20.000 ljudi, njihov cilj pa je, da bi dosegli obisk izpred 30 let, ko je smučišče na sezono obiskalo okoli 40.000 smučarjev.

Zadovoljni s poletno sezono

Dodatnih 15.000 obiskovalcev beležijo v poletni sezoni, ki zanje ob splošnem segrevanju ozračja postaja vse pomembnejša. V ta namen urejajo kolesarske in pohodne poti, za kar skrbita Planinska zveza Slovenije in Planinsko društvo Semič, organizirajo vodene izlete, izposojo e-koles in nudijo prostor za različna druženja. Vse več stavijo tudi na kulinariko.

Letos so s pomočjo Občine Semič postavili otroška igrala, prihodnje leto načrtujejo še postavitev trampolinskega parka in multifunkcijskega stebra, kjer bo na voljo manjši zipline, plezalna stena in "prosti pad". Med drugim načrtujejo zagnati tudi Pustolovski park, ki bo eden večjih v Sloveniji. Skupaj z zunanjim naložbenikom so kupili večje zemljišče, ki ga bodo uredili za glamping. Tam bodo najprej postavili 20 glamping hišk, ob ugodnem zanimanju zanje pa še dodatne.

Gače med ključnimi za razvoj semiškega turizma

Občine Semič, Črnomelj, Metlika in Mestna občina Novo mesto so letos v svojih proračunih namenile skupno 65 tisoč evrov za sofinanciranje obratovanja in vzdrževanja žičniških naprav na Gačah. Brez te pomoči bi letos po besedah Koprivnika težko prišli do obratovalnega dovoljenja. Kot je povedala semiška županja Polona Kambič, se občina v skladu s proračunskimi zmožnostmi trudi zagotavljati vso potrebno infrastrukturo, ki jo smučišče potrebuje za nadaljnji razvoj svoje dejavnosti. Gače so namreč v Strategiji razvoja semiške občine opredeljene kot eno izmed treh najpomembnejših območij za razvoj turizma.

Smučišče Gače je po velikosti 11. v državi. Leži pod 965 metrov visokim Pogorelcem, s 55 hektarji pa je edino večje dolenjsko in belokranjsko smučišče. Zaradi dokaj nizke nadmorske višine med 700 in 965 metri ga kljub umetnemu zasneževanju rade pestijo tople zime.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj