Na vsebino

Gasilci vse pogosteje na terenu

V lanskem letu so operativne enote Gasilske zveze Črnomelj, ki združuje 27 prostovoljnih gasilskih društev, izvedle 286 izvozov na 136 intervencij. Število intervencij se je tako v primerjavi z letom 2017 povečalo za 39 oziroma za dobrih 10 odstotkov.

Pričakovano je največ intervencij opravila intervencijska enota PGD Črnomelj. Gasilci so 31-krat posredovali zaradi požarov in eksplozij, prav tolikokrat zaradi prometnih nesreč, 25 intervencij so opravili zaradi naravnih nesreč, prav toliko tudi zaradi tehničnih in drugih pomoči. Povečalo se je zlasti število tehničnih intervencij. Tukaj je šlo predvsem za prometne nesreče in v 15-ih primerih tudi za reševanja prebežnikov iz vode, medtem ko je bilo posredovanj zaradi požarov na srečo manj.

Posebno zahtevna je bila šestdnevna intervencija ob lanskoletnem junijskem neurju s točo, ki je zajelo Črnomelj z okolico. V njej je sodelovalo 3200 reševalcev, od tega gasilci iz praktično celotne Slovenije ter 90 gasilcev s sosednje Hrvaške. Gasilci so pomembno delo opravili tudi junija letos, ko je toča klestila v Starem trgu ob Kolpi in okolici.

Gasilci pravijo, da se bo potrebno v prihodnosti še bolj povezovati tako v regiji, kot tudi izven meja Slovenije. Samo boljša povezanost bo prinesla tudi večjo varnost ljudi na tem območju, posledično pa bodo gasilci s tem pridobivali tudi nova znanja in preko projektov črpali sredstva za nabavo opreme. Zato je pomemben tudi nedavni podpis sporazuma o vzajemni pomoči v primeru naravnih in drugih nesreč med Dugo Reso in Občino Črnomelj, v okviru katerega bodo v jeseni začeli usposabljati skupino gasilcev.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj