Na vsebino

Glasujmo za projekt HITRO

Bližamo se težko pričakovanemu finalu izbora najboljšega evropskega čezmejnega projekta tega leta (Grand finale Interreg 30 Years Project Slam), ki bo potekal jutri, 14. 10. 2020, od 14:30 do 16:00.

Prenos dogodka bo potekal preko platforme Facebook live, preko Facebook strani organizacije INTERACT.

Skupni izzivi na čezmejnem področju, s katerimi se srečujemo projektni partnerji (Grad Duga Resa, Občina Črnomelj, Gasilska zveza Črnomelj in Vatrogasna zajednica grada Duge Rese), so varnostni izzivi v primeru naravnih in drugih nesreč zaradi vse večje izpostavljenost poplavam in potresom. Ključna ideja projekta "HITRO - Skupna čezmejna operativna enota zaščite in reševanja" je vzpostavitev in opremljenost čezmejne operativne enote, ki bo v primeru katastrofalnega dogodka pripravljena, da se odzove in ublaži posledice nesreče. V ta namen smo iz sredstev projekta nabavili specialno gasilsko opremo in izvedli dodatna usposabljanja 40-tih članov enote (20 iz Slovenije in 20 iz Hrvaške) na področjih nudenja prve pomoči, reševanja iz ruševin in reševanja ob poplavah. Izvedli bomo še štiri reševalne vaje za prikaz pridobljenih znanj ostalim članom enot sistema civilne zaščite. Druga pomembna komponenta projekta je ozaveščanje in izobraževanje prebivalcev o načinu obnašanja v kriznih razmerah in spodbujanju odgovornega ravnanja v okolju. Pripravili bomo webinarje ter brošure za otroke in odrasle o ravnanju v primeru naravnih in drugih nesreč, da bodo lokalni prebivalci pripravljeni na izredne razmere.

Oglejte si natečajni video projekta TUKAJ.

Jutri ob 14.30 se povežite preko povezave TUKAJ in glasujte za projekt HITRO. (Registracija na Facebooku ni potrebna)

Prosimo vas, da preko razpoložljivih komunikacijskih kanalov delite to novico o dogodku z drugimi in glasujete za projekt HITRO.

Več o projektu in tekmovanju je napisano v nadaljevanju:

Projekt HITRO Skupna čezmejna operativna enota zaščite in reševanja je na tekmovanju „Interreg 30 Years Project Slam“, ki ga organizira Evropska komisija ob podpori INTERACT-a, uvrščen med 6 najboljših evropskih projektnih zgodb o čezmejnem sodelovanju med državami EU. Na tematskem področju "Neighbour cohesion / Vsi imamo soseda" je eden izmed dveh projektov, ki bo imel čast predstaviti sebe in svoj Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014-2020 na Grand Finale-u “Interreg 30 years Project Slam” na 18. Evropskem tednu regij in mest v letu 2020 (#EURegionsWeek).

​V tem letu se obeležuje 30 let od pričetka izvajanja programa evropskega teritorialnega sodelovanja oziroma programa Interreg. Interreg programi so pobude, ki so namenjene pomoči evropskim regijam pri iskanju skupnih gospodarskih, okoljskih, socialnih in kulturnih izzivov v EU. Tisoči tako financiranih projektov iz EU pomagajo pri premagovanju omejitev in ovir zaradi mej. V počastitev 30 letnice programa Interreg, Evropska komisija in organizacija INTERACT prirejata več dogodkov čez celo leto. „Interreg 30 years Project Slam“ je eden od teh dogodkov – omenjeno tekmovanje ima zaključno prireditev na Evropskem tednu regiji in mest #EURegionsWeek, ki je največji dogodek, posvečen regionalni politiki, ki se vsako leto izvaja v Bruslju. Letošnji dogodek bo zaradi pandemije COVID-19 žal izveden samo digitalno .

Glasujmo za slovensko - hrvaški projekt HITRO in pokažimo Evropi, da na našem obmejnem območju dobro sodelujemo!

Glasovanje bo potekalo po sistemu https://www.menti.com.

Po predstavitvi vseh projektov, bodo organizatorji objavili številko za sistem glasovanja menti, ki jo vnesete na spletno mesto menti in glasujete. Glasovali bomo lahko le 2 minuti, zato bodimo HITRI!

Vir: Gasilska zveza Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj