Na vsebino

Gobe so začimba in zdravilo

Belokranjsko gobarsko društvo je v Kulturnem centru Semič včeraj pripravilo zanimivo predavanje o zdravilnih gobah. Predaval je Andrej Gregori, doktor biotehnologije ter eden vodilnih slovenskih raziskovalcev sveta gliv in gob, ki o njihovih zdravilnih učinkih in gojenju poučuje tudi na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Predstavil je različne vrste zdravilnih gob, njihove lastnosti in načine uporabe ter spregovoril o vlogi gob v prehrani in medicini.

Samo v Sloveniji naj bi poznali okoli tri tisoč vrst gob, med katerimi naj bi bilo 541 užitnih, s tem da se v prehrani uporablja le majhen del. Gob zdravilne narave pa je več sto. Gregori pravi, da pravzaprav vsaka gliva vsebuje določene zdravilne snovi, ki aktivirajo imunski sistem, poleg tega delujejo tudi protivnetno in protialergijsko. Konec koncev je tudi prvi antibiotik penicilin Alexander Fleming izločil iz glive Penicillium rubens.

Raziskave v zadnjih 20 letih, nekatere tudi na ljudeh, venomer dokazujejo, da nekatere glive aktivirajo imunski sistem, zavirajo rast in razvoj nekaterih vrst raka, zmanjšujejo holesterol, delujejo antioksidativno, znižujejo povišani krvni tlak, uravnavajo raven krvnega sladkorja ter delujejo zaščitno na jetra. Vendar pa dr. Gregori poudarja, da je potrebno vse pripravke in prehranska dopolnila iz gliv uporabljati premišljeno. Tega so se zavedali že naši predniki, ki so gobe dobro poznali, vendar jih kljub pomanjkanju hrane niso jedli vsak dan, saj so se zavedali nezaželenih stranskih učinkov dolgotrajne uporabe.

Gobe so začimba oziroma zdravilo in tako jih je treba tudi uporabljati, kajti če jih uživamo predolgo, lahko zaradi premočne stimulacije imunskega sistema škodujejo organizmu. To velja tudi za predolgo uporabo zdravilnih rastlin, le mehanizem delovanja je drugačen, poudarja predavatelj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj