Na vsebino

Gostišče Veselič na oblikovalski okuševalnici v Ljubljani

Je že tako, da se je občasno potrebno predstaviti v kakšni drugi luči in dokazati sebi in drugim da zmoremo še kaj več. Zato smo se pred časom odločili sodelovati na Oblikovalski okuševalnici v Ljubljani, ki je del projekta Mesec oblikovanja katerega organizira Zavod Big. Ker gre pri tovrstni kulinarični inštalaciji za sodelovanje med kuharjem, izdelovalcem in oblikovalcem je padla odločitev, da se pri oblikovanju povežemo z arhitektom Robertom Klunom. Med materiale smo uvrstili lokalne posebnosti in sicer: krožnike iz Kerrocka narejene v Kolpi, potiskano laneno platno katerega so nam izdelali v VDC Črnomelj ter kolute narezane iz brez. Za pripravo hrane in njeno dekoriranje se je zavzela Silva Sopčić in pri ustvarjanju smo pristopili še ostali družinski člani.
Tema letošnje predstavitve je bila pravljica. Zgodbo smo pričeli s povestjo Kučarski velikan, katero je v knjigi Zaklad na Kučarju zapisal Lojze Zupanc (več o njem na dogodku Bilo je… v četrtek, 15.12.2016). Velikana so med počitkom zmotili nagajivi otroci, ki so ga cukali za brado. Ko se je prebudil, je iz jeze pometal vse hiše iz hriba Kučar in tako je nastala vas Podzemelj iz katere prihaja Gostišče Veselič. Da je bil močan, je potreboval konkretno hrano in zato smo našo zgodbo poimenovali Po okusu kučarskega velikana. Pravljično število tri smo predstavili skozi tri lokalne okuse pripravljene iz lokalnih sestavin: belokranjsko šaro, belokranjske žlinkofe in ajdovo povitico. Ob kombinaciji materialov, jedi in dekoracij je nastala pravljica izpod Kučarja. Ker smo se predstavljali pod zaporedno pravljično številko sedem, smo goste okuševalnice sprejeli med sedmimi brezami. Navdušeni pričakujemo oceno strokovne komisije, ki nas je po kozarčku izvrstne metliške črnine zapustila popolnoma navdušena.
P.s. Predstavljene jedi so del redne ponudbe našega gostišča.

Vir: Gostišče Veselič Podzemelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj