Na vsebino

Gostovanje MFS Ivan Navratil v Grčiji

Člani in članice Metliške folklorne skupine Ivan Navratil smo se v času od 23. do 27. avgusta 2018 udeležili mednarodnega Cioff folklornega festivala Kyparissia Sunshine 2018 v Grčiji, ki je potekal v obmorskem mestu Kyparissia na JZ Peloponeza ob Jonskem morju. Mesto, približno velikosti kot naša Metlika, je poleg Slovenije gostilo folkloriste iz Peruja, Italije, Španije, Kirgizistana in Grčije.

Potovanje smo pričeli že dan prej, saj smo si želeli ogledati prestolnico Grčije, Atene. Po pristanku na letališču Marcopoulo smo že načrtovali oglede atenskih antičnih znamenitosti. Kljub temu, da je bilo časa malo, nam je uspelo občutiti utrip skoraj 5 milijonskega mesta z bogato kulturno dediščino. Navdušeni smo bili nad Akropolo, ki nas je pozdravila ožarjena v zahajajočem soncu. To je starodavna citadela na visoki pečini nad mestom z ostanki več antičnih zgradb velikega arhitekturnega in zgodovinskega pomena. Najbolj znamenite med njimi sta svetišči Partenon, Erehteon, tempelj Atene Niki, vhod s stopniščem Propileje ter Dionizevo gledališče. Dokazano je, da je bil hrib poseljen že v 4. tisočletju pred našim štetjem. Partenon in druge stavbe so bile hudo poškodovane leta 1687 med obleganjem Benečanov, ko so Partenon uporabljali za shranjevanje smodnika in ga je zadela topovska krogla. Akropola je bila 26. marca 2007 uradno razglašena kot vrhunski spomenik in je na seznamu evropske kulturne dediščine spomenikov. Od leta 1987 je na seznamu Unescove svetovne dediščine.

Ljubitelji umetnosti in zgodovine so obiskali arheološki muzej, športni navdušenci pa stadion Panathianaiko. Na njem so leta 1896 uprizorili prve olimpijske igre moderne dobe, obnovili pa so ga za potrebe olimpijskih iger, ki so bile ponovno leta 2004 v Atenah. Stadion je v celoti narejen iz belega marmorja.

Nekatere pa je bolj zanimala grška kulinarika, podkrepljena z grškim pivom. Le kdo ne pozna souvlakija, gyrosa in tzatzikija. Dober tek in na zdravje!

Iz Aten smo nadaljevali pot preko Korintskega prekopa (omg kakšna gradnja!) na zahodno obalo polotoka Peloponez. Kyparissia je manjše turistično mesto s peščeno plažo in toplim morjem. Ime mesta izhaja iz besede kyparissi (cipresa). Nad mestom se dviga vzpetina z ostanki gradu, od koder se ponuja lep razgled po istoimenskem zalivu, kjer sonce dobesedno vsak večer pade v morje. V mestu je tudi tovorno pristanišče. Domačini, ki so bili hkrati organizatorji festivala, so se potrudili in pripravili zanimiv program. Vsako dopoldne smo imeli oglede kulturnih in naravnih znamenitosti. Ogledali smo si vodni mlin v Kyparissii, ki je bil v med 2. svetovno vojno zbirališče upornikov – partizanov proti nemškim okupatorjem. Obdaja ga čudovit pomarančni gaj, katerega lahko primerjamo z našimi sadovnjaki. Vinska klet Nestor, ki letno pridela 12 milijonov litrov vina, nas je nekoliko presenetila, pa ne z njeno zmogljivostjo, temveč praznino. Nikjer nobenega zaposlenega, nič vonja po moštu ali vinu, nobenega grozdja, torej vsega kar paše zraven. Hm, čudno, mogoče pa vino uvažajo. Kljub temu, da je naša metliška vinska klet veliko manjša, se lahko ta, grška, skrije pred njo. Klet je v privatni lasti, fantje pa so bili predvsem navdušeni nad vodičko Ateno, hčerko lastnika kleti. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da išče ženina. Naš predsednik Jani bi bil kot nalašč zanjo, pa še predsednik Društva metliških vinogradnikov je.

Najbolj smo bili navdušeni nad antično Olimpijo, zibelko olimpijskih iger. Prvotno je bilo tukaj svetišče z imenom Altis, v katerem so vsake štiri leta prirejali športne igre v čast Zevsu. Prve olimpijske igre so priredili Elidčani leta 776 pred našim štetjem. Kompleks Olimpije zavzema verski del, v katerem izstopata svetišči Zevsa in Here, ter posvetni del s palestro in gimnazijem, kjer so trenirali in se za igre pripravljali športniki, prenočišča za pomembne obiskovalce, delavnico kiparja Fidija, kopališča in seveda stadion, katerega steza je dolga 197,27 metrov. Ta razdalja je pomenila enoto enega stadiuma. Seveda smo se vsi postavili na startno črto, ki je zaznamovana z marmornimi ploščami, a en stadion sta pretekla le dva Kirgizistanca. Oni pač trenirajo v kirgizijskih stepah. Olimpijskega ognja sicer nismo prižgali, a vsi smo ostanke Herinega oltarja, kjer to počnejo grške svečenice vsaki dve leti (poletne in zimske igre se izmenjujejo na dve leti), ovekovečili na fotografijah.

Če nekaterih antična Grčija ni navdušila preveč, pa so ti zagotovo ostali brez besed in mladostno razigrani na obali Koa beach, ki je del 120 km dolge peščene plaže. Beli pesek, morje s temperaturo blizu 30 stopinj celzija ter valeči se valovi so navdušili stare in mlade, najbolj pa našo turistično vodičko Ireno iz Turistične agencije Pakar.

Večerni program pa je bil namenjen festivalu, v okviru katerega so bili štirje nastopi vseh sodelujočih folklornih skupin v štirih različnih krajih: Kyparissii, Kopanakiju, Gargalianiju in Filiatri. Organizatorji so se potrudili s prevozi na lokacije nastopov, vsakič smo se peljali z drugo skupino, tako da smo se vsi dodobra spoznali. Program se je pričel s povorko vseh sodelujočih skupin, ki se je zaključila s predstavitvijo folkloristov na odru osrednjega trga. Sledilo je posebno doživetje. Zaigrali so namreč državne himne in spreletelo nas je posebno občutenje, ko smo brez oklevanja družno zapeli Zdravljico. V skoraj 4 urnem dogajanju so se vsak večer predstavili temperamentni Španci, razigrani Italijani, poskočni Peruanci, elegantni Kirgizistanci, dostojanstveni Grki. Slovenci, bolje rečeno Belokranjci pa itak vedno poskrbimo za navdušenje publike ob zvezdi, turnu in petelinjem boju. Sledila je izmenjava daril in skupni zaključni ples vseh sodelujočih.

To je bilo eno izmed naših najdaljših gostovanj v tujini. Bilo je kar naporno, saj je bilo poleg samega plesnega nastopa, ki naj bi pri vsaki skupini trajal 15 minut, veliko čakanj na nastope, kar nekaj prevozov, ki so včasih tudi zamujali, vračanje v hotel v poznih ali bolje rečeno zgodnjih jutranjih urah. Fantje so pogrešali meso pri obrokih, včasih nismo točno vedeli kako in kam. Hkrati pa je bilo to gostovanje eno naših najlepših. Organizatorji, z gospo Katrino Droulio na čelu, so pripravili res nepozaben, zanimiv program, v katerem smo spoznali kraje, običaje, kulinariko ter kulturne in naravne znamenitosti dežele. Večerni nastopi so bili odlično obiskani in publika navdušena. Zadovoljni smo bili z nastanitvijo, izkoristili smo prosti čas predvsem za uživanje v toplem in čistem morju. Najstarejši udeleženec Marjan Vidic je bil posebno vesel složnosti vseh nas, eni najmlajših plesalk Ani Šuklje pa bo v spominu ostal prvi polet z letalom. Vodji odprave Ireni Flajnik Pezdirc pa se ni in ni dalo iz morja. ˝Iskopala sem se ko raca!˝so bile njene besede ob odhodu. Skratka, vsak je ponesel domov lepa doživetja in spomine in prepričani smo, da smo ponosno in uspešno zastopali svojo domovino Slovenijo in Belo krajino. Takšnih gostovanj si želimo še. Zahvaljujemo se Zevsu in vsej njegovi druščini na Olimpu, da smo se vsi zdravi in celi 28. avgusta vrnili domov. Na poti iz Zagreba proti Metliki pa smo že kovali načrte o …, ne, ne o naslednjem gostovanju, temveč o goveji juhici in praženem krompirju.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj