Na vsebino

Grad Pobrežje

Grad Pobrežje, nemško Freyenthurn, spada med najmlajše gradove na Slovenskem. Nedolgo po letu 1551 ga je pričel graditi Ivan Lenković, izvrstni in izkušen vojak, ki se je odlikoval v bojih s Turki. Bil je poveljnik Uskokov in nato Vojne krajine, v njegovih rokah so bili ključi ne le Kranjske, temveč tudi ostalih dežel.

Gradnja gradu je bila počasna in dokončan je bil šele dobrega pol stoletja pozneje, ko se je turška grožnja že umaknila daleč stran.

Skozi stoletja so Pobrežje posedovale različne rodbine, najdlje gospodje Purgstall, za časa katerih je veliko grajsko celoto upodobil polihistor Valvasor.

Grad je pričel propadati že v 19. stoletju, najhujše pa je doživel za časa 2. svetovne vojne, ko je bil kar dvakrat požgan. Od velike grajske celote danes stoji le manjši del.

Grad Pobrežje bo kot eden izmed zakladov Črnomlja predstavljen na panoju v črnomaljski Zakladnici v sklopu novega čezmejnega produkta kulTura. Tam bo vabil obiskovalce, da odkrijejo tudi manj znane skrite bisere Črnomlja.

Vir: RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj