Na vsebino

Hitrost

Podatki o prehitrih voznikih na naših cestah so še vedno zaskrbljujoči. V letu 2020 je življenje izgubilo 27 ljudi zaradi neprilagojene hitrosti, to je vsaka tretja smrtna žrtev na naših cestah.

Prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti najbolj pogosto povzročajo mladi med 18. in 34. letom. Delež prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti se v zadnjem desetletju ni zmanjšal, ostaja okrog 17 %.

Najpogostejši vzroki za nastanek prometnih nesreč so:

  • hitrost,

  • neupoštevanje prednosti,

  • nepravilna stran in smer vožnje,

  • neustrezna varnostna razdalja,

  • vožnja pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih snovi.

Upoštevanje cestno-prometnih pravil, prometne signalizacije, razmer na cesti, predvsem pa strpnost in sodelovanje med udeleženci v prometu lahko preprečijo marsikatero nesrečo.

Zavedati se moramo, da lahko že samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti (50 km/h) pomeni, da se naša pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko znotraj naselja usodno. Zato je za doseganje večje varnosti v cestnem prometu pomembno, da znotraj naselij in na regionalnih cestah znižamo povprečne hitrosti. Z znižanjem povprečnih hitrosti za samo 1 km/h bi znotraj naselja število prometnih nesreč padlo za 4 %, izven naselja pa za 2 % (rezultati tujih raziskav).

Lojze Kočevar, član SPV Metlika je iz strokovne literature povzel in priredil naslednje podatke:

REAKCIJSKA POT + ZAVORNA POT = POT USTAVLJANJA (velja za osebna vozila)

reakcijska pot RP = koliko metrov še prevozimo pri določeni hitrosti, ko smo že zaznali oviro ali kak nepredvideni dogodek pred sabo

zavorna pot ZP = koliko metrov smo prevozili z zaviranjem

pot ustavljanja PU = vsota (rezultat) prevoženih metrov od zaznave do ustavitve

primer 1: vozimo 50 km/h in na cesti zaznamo oviro, dokler odreagiramo (možgani sprejmejo sklep, kaj bomo naredili), prevozimo še 14 metrov = (RP)

- začnemo zavirati in prevozimo nadaljnjih :

14 metrov = (ZP) na suhem cestišču, oziroma 24 metrov (ZP) na mokrem cestišču

- preden se dokončno ustavimo pa prevozimo 28 m = (PU) na suhem, oziroma 38 metrov (PU) = (RP+ZP) na mokrem vozišču.

Primer 2 :

Vozite 70 km/h. 50 metrov pred sabo zaznate oviro in odreagirate (RP), zavirate (ZP) in ustavite po 47 metrih, kar je pot ustavljanja (PU). Se pravi 3 metre pred oviro!

Vozite 80 km/h (samo malce hitreje, bi pomislili), pa v isto oviro trčite s hitrostjo 45 km/h saj bi vaša pot ustavljanja (PU) znašala 58 metrov.

Vozite 90 km/h (saj niti to ni pretirano, a ne?) in v isto oviro treščite z 65 km/h, saj bi sicer vaša pot ustavljanja: PU = RP + ZP znašala 70 metrov.

Tudi ne tako velike razlike v hitrosti so lahko še kako pogubne. Zatorej se držimo omejitev in ostalih cestnoprometnih predpisov ter ne ogrožajmo sebe in tudi drugih udeležencev v prometu!

Priponke

Vir: SPV Metlika / Javna agencija RS za varnost prometa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj