Na vsebino

In memoriam Stanki Županovi (1934 – 2023)

Preločanka Stanka Novak, po domače Županova, je bila v mladosti močno vpeta v društveno dogajanje na Preloki. Bila je pomemben člen generacije, ki je ustanovila preloško kulturno društvo, večkrat smo jo že omenjali med plesalci v preloški folklorni skupini (npr. tukaj), bila je pobudnica različnih vragolij, ki jih je mladina uganjala na takratnih kar tri dni trajajočih svatbah, pirih ...

Kot medicinsko sestro jo je življenje zaneslo najprej v Sežano, kjer je delala v tamkajšnji bolnišnici, nato pa je leta 1963 odšla – skupaj z možem Radom Stevanovićem – v Vranje v Srbiji. V bolnišnici v Vranju je bila vse do upokojitve glavna medicinska sestra na kirurškem oddelku. Umrla je 9. decembra, natanko na svoj 89. rojstni dan.

Vse fotografije, ki jih prilagamo, so iz obsežnega arhiva družine Čoholič, naših rojakov iz Švedske. Posnete so bile leta 1957, v okviru pira pri Navoselkinih, ki so ga podrobno dokumentirali (zvočno, fotografsko in opisno) etnomuzikologi z Glasbenonarodopisnega inštituta v Ljubljani (GNI). Avtor teh posnetkov je dr. Valens Vodušek. Dan po tridnevnem pirovanju je namreč na hribčku ob naši cerkvi in šoli snemal še folklorne plese. In tako je “ujel” še en motiv z radovednimi šolarčki in njihovo t’ršico, ki so po pouku prišli opazovat dogajanje. Le zadnja od petih fotografij je nastala en dan prej.

Na vseh fotografijah je seveda tudi Stanka Županova, gonilna sila nekoč živahnega kulturnega utripa na Preloki.

Naj počiva v miru!

*Opis naslovne fotografije: Stojijo z leve: Angela in Mihael Čoholič, Ana Kolbezen, Slavko Novak, Barbara Novak, Stanka Novak in Jože Ivanušič. Čepita: Jože Starešinič (muzikant na svatbi pri Navoselkinih) in učiteljica Anica Požun. Sedijo z leve: Miko Žunič, Darko Petronič, Jure Ivanušič, Janko Miketič, Jože Mrzljak, Jože Vidnjevič, Ivan Novak, Tine Plut, Jože Miketič, Ana Grdun, ki drži v naročju Janeza Ivanušiča, Marija Plut in Ivan Pavlakovič.

Iz arhiva družine Čoholič. Foto: dr. Valens Vodušek, GNI.

Vir: Preloka

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj