Na vsebino

Jalžićeva kongerija

Ste vedeli, da se v naši občini nahaja nahajališče edine žive jamske školjke kongerije (Jalžićeva kongerija / Congeria jalzici)?

Jalžićeva kongerija je živi ostanek (relikt) terciarne favne. Praktično celo življenje preživi na enem mestu? Običajno je za malenkost daljša, kot je visoka. Zunanja površina je rjave barve. Kongerije živijo pri stalni nizki temperaturi v strugi podzemskih tokov, kjer so pogosto v večjih skupinah, z bisusnimi nitmi pritrjene na kamnite stene. Podobno kot pri drugih školjkah sta spola ločena. Razmnožujejo se, ko je gladina podzemne vode nizka, da lažje pride do zunanje oploditve. Razvoj zarodka do ličinke poteka nekaj tednov. V tem času se lahko ličinka pasivno, z vodnim tokom, premakne na relativno daljše razdalje. Nato morajo razvite ličinke najti podlago, na katero se bodo pritrdile. Hranijo se s filtriranjem drobnih organskih snovi iz podzemne vode. Življenjska doba Jalžićevih kongerij je ocenjena na 30 – 40 let (vir: Velike školjke celinskih voda Slovenije, 2017). Uvrščena je na rdeči seznam ogroženih živalskih vrst kot redka vrsta.

Izvir jamske školjke blizu izvira reke Krupe pri Semiču v Beli krajini pa je do sedaj edino nahajališče KONGERIJE v Sloveniji.

Če se odpravite na sprehod do nahajališča jamske školjke, ne pozabite na navodila strokovnjakov v teh časih:
- v naravo hodimo sami ali v najožjem družinskem krogu,
- držimo vsaj 1,5 m razdalje med drugimi,
- zmanjšujmo osebne stike.

Vir: https://bit.ly/3aeYjre

Navodila za pot TUKAJ.

Povezava do katastra jam TUKAJ.

Vir: Misterion

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj