Na vsebino

JEZIK, PISAVA, KNJIGA … dediščina in popotnica - Kulturni popoldan v starem mestnem jedru Črnomlja

Tradicionalni kulturni popoldan v starem mestnem jedru Črnomlja smo 8. februarja oblikovali z mislijo na 500-letnico rojstva Adama Bohoriča. Pri organizaciji in izvedbi je sodelovalo več društev, inštitucij in posameznikov, in sicer Turistično društvo Črnomelj, JSKD Črnomelj, Knjižnica Črnomelj, RIC Bela krajina in Mestna muzejska zbirka Črnomelj, BIBI turizem - Belokranjsko izročilo, Župnija Črnomelj - Dragatuš, Prijatelji invalidov in bolnikov in še mnogi posamezniki.

Najprej so se domačini in turisti s Tatjano Zupančič sprehodili po našem mestu in si ogledali znamenitosti naše kulturne dediščine. V Belokranjskem izročilu so se obiskovalci učili lepopisja z Dušanom Kofaltom, v Pastoralnem centru je bila na ogled bogata razstava izdelkov Društva prijateljev invalidov in bolnikov, v Primožičevi hiši pa zelo obsežno razstava publikacij, povezanih z našo občino.
V cerkvi Sv. Duha je ob priložnostni razstavi o Adamu Bohoriču, ki jo je pripravila Knjižnica Črnomelj, Andrej Črnič opozoril na izjemne dosežke in pomen tega protestanta, v Mestni muzejski zbirki pa je bilo ob ogledu stalne razstave o zgodovini Črnomlja zvečer tudi predavanje Janeza Weissa o pomenu in razvoju protestantizma v Beli krajini.

V sklepni prireditvi, ki jo je vodila Eva Starašinič, so nastopili glasbeniki Anton Grahek, Andrej Kmetič, Jože Miketič, Mihaela Škof in Matevž Lesica Štirn ter recitator Jaka Birkelbach.

Bil je prešerno lep dan, mimogrede – letos mineva 220 let od rojstva Franceta Prešerna, in želimo si, da bi prešerno razpoloženje ostalo z nami.

Vir: JSKD OI Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj